Melbourne'de Hava

28 Aralık 2014 Pazar

Yazı 11 - Avustralya’da Sağlık Sistemi

Avustralya’da devlet saglik hizmetlerini devlet hastaneleri uzerinden sunmakta. Burada da ayni Turkiye'deki gibi devlet hastaneleri ve ozel hastaneler olmak uzere iki cesit hastane var diyebiliriz. Bireyler devletin guvencesi altinda. Bu guvence Medicare denilen devlet kurulusu ustunden verilmekte. Medicare icin Turkiye’deki SGK ile esdeger bir kurulus diyebiliriz. Biz gocmenler olarak eger ki kalici vize ile gelmissek, ulkeye giris yaptigimiz ilk gunden itibaren Medicare guvencesi altina grime hakkimiz var. Yani ilk gunden itibaren saglik hizmetlerinden yararlanma hakkimiz doguyor. Bu saglik hizmeti olayini biraz acmam gerekir. Bu hizmeti alabilmek icin yillik olarak maaslarimizdan kesinti yapilmakta Medicare icin. Bu ‘Medicare Levy’ olarak adlandiriliyor ve 1 Temmuz 2014’ten itibaren vergilendirilebilir yillik maasimizin %1.5 ugundan %2 sine yukseltilmis bulunuyor. Yeni ornegin yillik maasiniz brut $50,000 ise Medicare Levy olarak odemeniz gereken miktar $1,000. Dusuk gelirli kisiler icin bir takim indirimler mevcut. Yillik gelirinize ve baska bir takim sartlara gore ne kadar odemeniz gerektigini su linkteki hesaplama araciyla hesaplayabilirsiniz.

Avustralya’da saglik sistemi benim sahsen Turkiye ile kiyasladagimda begenmedigim hemen hemen tek alan diyebilirim. Eger ki Turkiye’de yasarken ozel saglik sigortaniz var ise, ve bir de iyi hastanelere ulasabileceginiz sehirlerden birinde yasiyorsaniz muhtemelen aldiginiz saglik hizmeti burada alabileceginizden daha iyi olacaktir.

Kendimden ornek verirsem, Turkiye’de Istanbul’da yasiyorduk. Calistigim sirket ozel saglik sigortami veriyordu hemde tum ailemi kapsayacak sekilde. Herhangi bir hastalik durumunda Alman Hastanesi, Amerikan Hastanesi, Acibadem Hastanesi, Anadolu Saglik Merkezi gibi bilinen iyi hastanelere gidip muayene oluyor, hatta gerektiginde ayni gun olabilecek kucuk operasyonlari olup cikabiliyorduk. Hastaneye gittigimiz gibi direct olarak uzman hekime danisabiliyorduk.

Burada ise durum biraz farkli isliyor. Bir kere calistigim isyeri saglik sigortasi pirimlerini odemiyor. Zaten odeyen bir isyeri duymadim simdiye kadar burada. Oncelikle GP denilen General Practicioner yani Turkiye’deki aile hekimi tarzinda, yada pratisyen hekim diyebilecegimiz bir doktora gidiyoruz. Bu doktorlar genellikle uzman hekim olmuyorlar. Genel problemler icin (mesela usutme, soguk alginligi gibi durumlarda) yeterli oluyorlar ancak uzmanlik gerektiren konularda mesela kalp ile ilgili durumlarda, ya da omurga hastaliklarinda filan kendi alanlari olmadigi icin yeterli gelmiyorlar ve uzman hekimi gormemiz icin referans yaziyorlar. Bu noktadan sonra o uzman hekimi gorebilmeniz uzun suruyor genelde yogun olduklarindan dolayi. Randevu alabilmek 2 ayi bulabiliyor bazi durumlarda. Iste bu durum bana biz Turkiye’deyken kralmisiz diye hissettiriyor saglik hizmetleri bakimindan. Ancak tabii ki bu durum kisiden kisiye degisir. Ben kendimden ornek verdim.

Mesela Avustralya’da  hastalandiniz! Ne oluyor? Bir GP’e gorunmek gerekiyor. Genelde her semtte var bu doktorlardan hatta bu doktorlarin calistigi kliniklerden. Bunlardan bazilari randevulu, bazilari randevusuz calisiyor. Bu doktor size gereken tedaviyi sagliyamazsa uzmana gonderiyor. Bu asamada bazi olaylar duymustum mesela GP’nin agri kesici vererek eve gonderdigi kisilerin 1-2 hafta icinde iyice hastalanarak olduklerini filan. Arada bazen boyle haberlere rastlayabiliyorsunuz yanlis teshisten kaynaklanan. Bu yanlis teshiste uzman hekimler uzerindeki yukun azaltilmasi icin GP’nin size yeterli uzmanligi olmadan teshis etmeye calismasindan kaynaklanabilir diye dusunuyorum. Anlayacaginiz kisi birazda kendi kendini dineleyecek ve gerekiyorsa GP’e ben uzman doctor gormek istiyorum diyebilmeli.

GP ucretleri su siralar $60 - $70 arasinda degismekte. 20 dakikalik bir muayene icin istenen miktar bu. Ancak bu odediginiz miktarin bir kismi o gunun aksamina Medicare’den banka hesabiniza geri yatiriliyor. Bu geri yatirilan miktar sizin gelir durumunuza ve o seneki tibbi harcamalarinizin toplamina gore degisiyor. Harcamalarinizin toplami arttikca ve ailecek yaptiginiz harcamalar $1,500 (bu miktar aklimda kalan rakam dogrulugu teyit edilmeli) miktarini gecince, Medicare’den geri donen miktar en yuksek seviyesine cikiyor.

Devletin yoksullar ve dusuk gelirliler icin sundugu bir de Health Card diye bir kart var ancak o konuda cok asiri bir bilgim yok. Ancak bu karta sahip kisilerin saglik hizmetlerini diger kisilere gore daha ucuza aldiklarini biliyorum.

Ozel saglik sigortalari burada da var. Hemde ayda baya yuksek miktarda pirim aliyorlar (pirim hesaplamari icin www.iselect.com.au sitesini inceleybilirsiniz). Bu pirim karsiliginda maalesef Turkiye’deki ozel sigortalar kadar kapsam verdiklerini soyleyemem. Bu konuda burasi daha pahalli bir ulke diyebilirim. Devlet ozel saglik sigortanizin pirimlerine yasiniza ve uyeliginizin kac yasinda basladigina gore katkida bulunuyor. Bu katkinin orani %30'u bulabiliyor.

Eger ozel saglik sigortaniz hastanede yatarak tedavi sagliyorsa, o zaman da maasinizdan yillik kesilen Medicare Levy’de indirim yapiliyor ve hatta bazi durumlarda onu vermiyorsunuz sanirim. Ozel saglik sigortasi yaptirmak zorunlu degil. Ancak yillar gectikce ve yaslandikca bu sigortayi almak daha pahalliya maloluyor. Zira sanirim 30 yasindan sonra devletin sigorta pirimlerinize yaptigi katki her yasinizda bir miktar daha azaliyor.

Ozel hastane olayina gelirsek eger. Burada ozel hastanelerde ozel okullarin buyuk cogunlugu gibi genelde bir kiliseye baglilar, yani dini ozellikleri var. Yani Catholic, Anglican , vs vs… Ama hastaya tedavi uygularken su ana kadar bizim tecrubelerimize gore hastanin dinine gore bi ayirim yaptiklarini gormedik diyebilirim. Burada ozel hastanelerde, Turkiye’deki ozel hastanelerde gorebilecegimiz luks, satafat vs vs. pek gorunebilecek bir sey degil. Genelde cok sadeler ve fonksiyona yonelik yapilmislar. Sahsi kanaatim tibbi aletlerin de Turkiye’deki alet ve makinelere gore eski teknoloji olabilecegi yonunde. Sanirim Turkiye tibbi alanda teknolojiyi buraya gore daha iyi takip ediyor ve o alanda yatirimda yapiyor. Ama tabi bunda ozel sektorun payi cok buyuk.

Burada saglikla ilgili olarak acmam gereken baska bir paragrafta yillik Ambulans uyeligi hakkinda. Burada acil durumlarda sunulan ambulans hizmeti bence cok iyi. Gerektiginde size helikopter ambulans bile gonderiyorlar. Ancak bu ambulans hizmeti bedava sunulan bir hizmet degil. Burada bedava ambulans hizmeti yok. Eger ki ambulans uyeliginiz yoksa bir ambulans cagirmaniz ortalama olarak $2,000 ve ustu maliyet getirebilir. Bu miktari Ambulance Victoria’nin sitesinden edindim. Biz Melbourne’de yasadigimiz icin ailecek Ambulance Victoria’a uye olduk ve her sene bu uyeligimizi yeniliyoruz. Ailecek uyelik yillik $82.60, eger tek yasiyorsaniz tek bir kisi icin uyelik yillik $41.30. Yani bir nevi sigorta da diyebiliriz bu uyelige. Herhangi bir ambulans ihtiyacinizda $2,000 ve ustu miktari vermekten kurtulmus oluyorsunuz bu uyelik sayesinde. Bazi ozel saglik sigortalari ambulans masraflarinida kapsiyorlar policelerinde. Bu saglik sigortasi sirketi ile konfirme edilmesi gereken bir madde.

Avustralya’daki saglik sistemi ve hizmetleri hakkindaki dusuncelerimi ozetlersem eger; burada acil durumlara(trafik kazasi, dusme, bacak kirma vs vs.) mudahale Turkiye’den cok cok ileride, onun disinda acil olmayan hastalik durumu ve tedavisi konusunda Turkiye buradan daha ileride diyebilirim. Hemde Turkiye’de tedavi masraflari buraya gore daha ucuz ve dusuk maliyetli diyebilirim. Ozellikle de dis ve agiz sagligi ile ilgili tedaviler. Mesela agiza takilan dis telleri gibi ortodontik tedaviler. Burada pahalliya maloldugu icin bu tedavileri Tayland’a giderek orada yaptiran cok kisi var burada.

Bu durumlar ve saglik sisteminin yuksek maliyetli olmasi ve Turkiye kadar teknolojiyi takip etmemesi de bence Avustralya’nin handikaplarinin basinda gelmekte. Ancak bu durum duzeltilemiyecek bir durum degil tabii ki. Isini iyi yapacak hukumetler bu tip problemleri cozebilirler kanaatindeyim. Yani gelecege dair umudum var Avustralya’daki saglik sistemi ile ilgili olarak.

Kusura bakmayin, yine her zamanki gibi biraz daginik bir yazi oldu. Ancak, atladigim, deginmeyi unuttugum konu(lar) var ise eger, yorumlar bolumunde sorabilirsiniz ve cevaplamaya calisirim.

Son olarak bir kac tane hastanenin (Melbourne'deki) web adreslerini siralayim.


Bir sonraki yazimda Avustralya'da cocuk yetistirmek ve Child Care (Kres, Yuva) sistemini anlatmayi planliyorum.


Simdilik saglicakla kalin. Simdiden mutlu seneler, 2015 saglik ve mutluluk getirsin.

9 yorum:

  1. Merhaba,
    Ozel saglik sigortaniz oldugu durumda, GP'ye gitmeden direk uzman hekime gidiliyor diye tahmin ediyorum, acaba ozel hastanelerin uzman hekimlerinde ve testlerinde de uzun bekleme sureleri rahatsiz edici duzeyde mi?
    Sizlere de simdiden iyi yillar,

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ozel saglik sigortaniz varken ya da yokken, GP'den randevu alip uzman icin referans almadan bir uzmandan randevu alabiliyorsunuz. Ancak burada ozel saglik sigortaniz ilginc bir sekilde uzman doktora oldugunuz muayneyi karsilamiyor. Hastanede tedavi disinda, gun icinde yapilan butun muayneler Medicare'in yani devletin kapsami icinde. Eger ki Medicare'den size donecek olan parayi istiyorsaniz, uzman muaynenizi GP'den referans almaniz gerekiyor. Aksi takdirde bilfigim kadariyla Medicare size herhangi bir odeme yapmiyor ya da yaptigi odeme iyice az olabilir. Yani anlayacaginiz burda hastanede tedavi, dis tedavisi, fizik tedavi gibi seyler disinda ozel saglik sigortasinin pek bir ise yaradigini soyleyemem. Kapsami cok yuksek olan sigorta policelerinde belki durumlar farkli olabilir onu da sigorta sierketleriyle konfirme etmek gerekir diye dusunuyorum.

      Sil
  2. Merhaba bizde sizin gibi skilled migrant olarak 3 ay once Melbourne a geldik. Blogunuzu bir cirpida okuduk. Detaylar ve bilgilendimeler için tesekkurler. Cocuk yetistirme ile ilgili yazinizi da yayinladiginizda okumayi isterim.
    Saglicakla kalin
    Burak

    YanıtlaSil
  3. Merhaba, eşim ve iki çoçuğum ile birlikte yeni bir hayat başlangıcı için gelmeyi planlıyoruz, ancak işimi nasıl bulacağımı bilemiyorum,çocuk yetiştirme ile ilgili yazınızı bekliyoruz..
    iyi günler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. durust olmakta yarar var. meslek grubunuza gore ilk isi bulmak biraz zor olabiliyor. calistiginiz alanla ilgili ilanlara www.seek.com.au adresinden bakabilirsiniz.

      Sil
  4. Devlet sigortasindan bahsedermisiniz lütfen hep özel sigortaya deyinmissiniz sadece devlet sigortasindan.
    Saygılarımla Canan kaya

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Canan Hanim merhabalar,

      NEC NEC'in yorumuna tamamen katiliyorum Turkiye saglik sektorunde Avustralya ile kiyaslarsaniz eger ki bir cag onde diyebilirim. Burada acil durumlara, yani trafik kazasi, kalp krizi gibi durumlara mudahale iyidir ama atiyorum safra kesesi ameliyati gerekmekte ya da dis tedavisi olmaniz gerekmekteyken ozel saglik sigortaniz yok ise bekleme sureleriniz cok uzun olabilmektedir.

      Sil
  5. Canan HanIm, Yazı zaten devlet sigortası nı anlatıyor. Mesela beliniz ağrıyor uzman hekimler gerekli ortopedist gibi. bunun için Mr için 2 ay bekliyosunuz. (Beklerken de zaten iyilesiyorsunuz) kısaca hastalığı kafamızdan siliyoruz , sağlıklı olmaya bakıyoruz. Amerika'dan iyi Türkiye'den kötü. Türkiye sağlıkta çok ileri bir ülke

    YanıtlaSil