Melbourne'de Hava

23 Aralık 2014 Salı

Avustralya'da Benzin Fiyatları

Dunya'daki petrol fiyatlarinin azalmasindan hatta tarihi dususunden bizlerde burada nasibimize duseni aliyoruz. Benzin fiyatlari gunden gune ucuzluyor. Bugun (23 Aralik 2014) itibariyle gordugum fiyatlar $1.17 seviyesinde idi. Burada bir bilgi eklemem gerekir, burada fiyatini verdigim benzin 91 Oktan. Burada standard olarak 91 Oktan benzin kullaniliyor.

Bugun gazetelerde bir haber vardi. Iste linki.

Haberde onumuzdeki aylarda benzin fiyatinin litre basina $1.00 duzeyine kadar dusebileceginden bahsediyor. Bu mumkunmus.

Isin aslina donersek eger biz Avustralya'ya geldigimizde yani 2006 yilinda hatirladigim kadariyla benzin $1 seviyelerinde idi. 8 senedir yilda ortalama %3-3.5 arasi olan enflasyonuda hesaba katarsak eger zaten benzin su anda goreceli olarak 8 yil onceki fiyatindan dusuk duruma gecmis oldu bile. Birde gercektende $1.00 seviyesine inerse bu gercekten bayagi bir buyuk dusus anlamina gelecek. Benzin fiyatlarindaki dusus bir de guncel hayattaki diger fiyatlara yansisa cok guzel olacak tabii ki.

Saglicakla kalin...


3 yorum:

  1. Merhabalar,

    Sitenizi yeni kesfettim ve en bastan okumaya basladim. Oncelikle bu siteyi bu kadar zamandir guncel tutmaniz, Avustralya'yi merak edenlere, oraya gocme hayali olanlara Avustralya'yi kafalarinda canlandirma firsati vermeniz gercekten cok guzel. İlk iki ayin yazisini ilgiyle okudum ve devam etmek icin sabirsizlaniyorum. Size iki tane sorum ve bir tane istegim olacak.

    Sorularima gelirsek; 1. Subat yazinizde Avustralya'ya gidiyorum isimli bir Yahoo grubunuz oldugundan bahsetmissiniz. Mail gruplari artik yeteri kadar ilgi cekmedigi icin www.avustralyayagidiyorum.com.au isimli siteyi mi kurdunuz yoksa isim benzerligi mi ve grup hala aktif mi?

    2. Internette Avustralya'nin gelecegi ile ilgili karamsar bir yorum okudum, aynen alinti olarka veriyorum: "son zamanlarda bu ülke iyice türkiye'ye benzemeye başladı. yurtdışına kaçma hayali kuranlar eğer burayı düşünüyorsa tekrar düşünsünler derim. gittiğiniz yer türkiye'den çok farklı olmayabilir.

    - vatandaşlar hükümetin hazırladığı teklif yasalaşırsa hastanelerde alınan herhangi bir hizmet için ekstra olarak 7$ vergi ödemek durumunda kalacak. [1]

    - üniversite ücretleri artık kontrol edilmeyecek ve devletin yüksek öğrenim kurumlarına ayıracağı kaynaklar düşürülecek. bu uygulamanın birkaç sene içinde avustralya'nın dünyanın en pahalı yüksek öğrenime sahip ülke olmasına yol açacağı düşünülüyor. [2]

    - bilimsel araştırma yapan kurumlara yapılan maddi destekler düşürüldü. sadece csiro'da 500'den fazla kişi işinden olacak. [3] [4]

    - pirate bay'e ve diğer paylaşım sitelerine erişimin engellenmesi düşünülüyor. [5]

    - büyük set resifi'ne çok ciddi zarar verme potansiyeli olan dünyanın en büyük kömür madeni projesine onay verildi. proje kapsamında resife çok yakın mesafede atıklar denize dökülecek. bunun gelecekte resif için bir felaket olma olasılığı çok yüksek. [6]

    - çevreci gösterilerin yapılması yasaklanabilirmiş. [7]

    - avrupa birliği avustralya'nın yeni hükümeti göreve geldiğinden beri iklim değişikliği ile ilgili konulardan kopmuş olmasından rahatsız. [8]

    - avustralya yenilenebilir enerji ajansı'nın bütçesi 1,3 milyar au$ kesintiye uğradı. [9]

    - başbakan abbott endüstriyel ormancılığın gelişmesi için tazmanya'da unesco dünya mirası listesinde bulunan bir alanda 74.000 hektarlık ormanın kesilmesi yönünde teklif verdi. [10]

    - hükümet emeklilik yaşının 65'ten 70'e çıkarılmasını planlıyor. [11]

    - kullanıcıların internet geçmişlerinin kayıt altına alınması isteniyor. [12]"

    Bunun ne kadari dogrudur, orada yillardir yasayan biri olarak size sormak istedim. Eger dogruysa gercekten karamsar bir gelecek var Avustralya'da ne yazik ki.

    Istegime gelince; Ne olur yazmaya devam edin. Su an siteyi ziyaret eden, yazilari okuyan kac kisi var bilmiyorum ama her zaman en az bir tane okuyaniniz olacak. Ayrica siteyi yurt disina gitmek isteyen her tanidigima soyleyecegim.

    Deneyimlerinizi bizlerle paylastiginiz icin cok tesekkurler, kendinize iyi bakin.

    Iyı aksamlar. :)

    YanıtlaSil
  2. Merhabalar,

    Oncelikle blogumu begendiginiz icin tesekkur ederim. Ilk yazilarimda da belirttigim gibi zaman bulupta cok siklikla yazamadigim icin yazilarin arasi uzun sureli oluyor. Daha uzun surece de aktif tutacaga benziyorum bu blogu cunku aklimda yazmayi istedigim daha bir suru konu var. Daha yeni basladim diyebilirim ancak iste dedigim gibi zaman darligindan dolayi butun hepsini yazabilmem 1-2 yili bile bulabilir toplamda...

    Avustralya ile ilgili sorulariniza gelirsek. Evet yazdiginiz maddelerin hemen hemen hepsi dogru. Gectigimiz secimlerde Liberal Partinin iktidara gelmesi ve Tony Abbott'in basbakan olmasi sonrasinda bu maddeleri uygulamaya koydular. Cunku bu hukumet para odakli is yapiyor. Ekonomi odakli is yapiyor, insani konulari daha cok ikinci planda tutuyor. Sahsi dusuncem, bir sonraki secimde tekrar Labor Parti(Isci Partisi) iktidara gelecektir. Ve tekrar insan odakli politikalar devreye girecektir diye dusunuyorum.

    Buralarin Turkiye'ye benzemesi konusuna gelirsek eger, sosya devletin gereksinimlerinden olan yoksullara, ihtiyac sahiplerine yapilan odemeler vs vs, her gecen gun biraz daha azaltilsa da burasi hala gayet sosyal bir devlet diyebiliriz. Burasi cok kulturlu, bircok kulturun bir arada harmanlandigi ve genelde baris icinde yasamayi basardigi bir ulke. Su siralar bir takim istenmedik olaylar yasandi, ornek: gecen hafta Sydney'de bir kafedeki rehin alma olayi...
    bu cesit olaylar artmazsa eger bu harmoni bozulacak gibi de gozukmuyor.

    Avustralya yer alti kaynaklari bakimindan cok zengin bir ulke. Ekonomisi saglam. Her ne kadar uretim sektoru Cin ve Hindistan'a kayiyorsa da hala guclu bir ekonomiye sahip. Kisi basina gelir $60,000 dolaylarinda yillik. Avustralya'nin Turkiye'ye benzemesi gibi bir durum yok yani anlasilan.
    Avustralya'da 2013 senesinin sonunda Turkiye'de ortaya cikan yolsuzluk durumlari, tapeler vs vs, benzeri bir durum olsaydi eger, su anda oyle bir hukumet kalmadigi gibi sorumlular da hapiste olurlardi.

    Burada politikacilar Turkiye'deki gibi 1500 polis ile gezmiyorlar. ve buyuk cogunluguda arabalarini kendi kullaniyor ve hatta buyuk cogunlugu ise bisiklet, tramvay, tren, otobus gibi araclari kullanarak gidiyorlar.

    Anlatmaya calistigim Avustralya Turkiye'ye benzemiyor ama Turkiye Avustralya'ya benzemek istiyorsa eger, daha 40 firin ekmek yemesi lazim.

    Benim sahsi dusuncem, Avustralya'nin gelecegi ile ilgili karamsar olabilecegim tek konu hemen tepemizdeki Ozon tabakasi deligi, Global isinma sonucunda iklimlerin degismesi ve kuraklik tehlikesi olabilir. Onun disinda su an icin daha onemli bir risk gormuyorum.

    Biraz daginik oldu kusura bakmayin...

    YanıtlaSil
  3. Oncelikle ilginiz icin cok tesekkurler. Zaman araligi benim acimdan hic problem degil, siz yeter ki yazmaya devam edin.

    Avustralya-Turkiye karsilastirmasi kismini o yorumu yapan kisi yazmis. Arada inanilmaz bir fark oldugunu biliyorum ve kapanmasi da mumkun gozukmuyor, hele su an hic gozukmuyor. Ancak orada gerceklesen degisiklikler de insani endiselendirecek cinsten bence. Yine de, sizin de dediginiz gibi bence de iktidar degisikligiyle cozulebilir o sorunlar, insanlik olmemistir Avustralyada Turkiyedeki gibi.

    Kuresel isinma sonucu iklim degisikligi ve kuraklik sorunlarini konu ne zaman acilsa ailem bile taa buradan dile getiriyor. Kuraklik sorunu icin Avustralya'nin en zengin yer alti sularina sahip 3. ulke oldugunu ve 1500 yil boyuncu su sikintisi yasamayacagini okumustum, bu dogru mudur acaba? Dogruysa kuraklik tarimi vs etkilese bile susuzluga yol acmayacak gibi duruyor. Kuresel isinma konusunda ise tek diyebilecegim sey bizim bile taa burada sorun dilimizde iken herhalde Avustralya'daki hukumette bu konuyu ciddiye aliyordur. Eger bir cozumu varsa, bulacaklar ve engelleyeceklerdir. Sonucta, orada isler Turkiye'deki gibi gunu kurtarip iktirda kalma yerine uzun vadeli ve vatandasi, ulkeyi dusunerek yuruyordur diye dusunuyorum.

    Tekrar cok tesekkurler, iyi aksamlar.

    YanıtlaSil