Melbourne'de Hava

23 Mayıs 2014 Cuma

Yazı 8 - Avustralya'daki 8 yılımız

Evet 9 Mayis 2014 Cuma gunu Avustralya’ya yerlesmek uzere ayak bastigimiz 9 Mayis 2006’dan bu yana tam 8 yilimizi bitirmis olduk. 8 yil ne kadar da cabuk gecti. Halbuki buraya gocmenlik icin basvurdugumuz, telaslari yasadigimiz zamanlar dun gibi.

Bu 8 yilda neler oldu?

9 Mayis 2006’da buradaki yasantimiza basladik. Finansal olarak cok guclu gelememistik maalesef. Butcemiz ve burda is bulma kolayligi bakimindan kendimize 3 ay sure bictik. Yani 3 ay icinde esim ve benden en azindan birimiz is bulamazsak Turkiye’ye donecektik. Kararimiz bu sekilde idi.

Geldigimiz gibi arkadaslarlarimiz bizi misafir ederlerken bizde kiralik ev tutmak icin ev arayislarimizi yaptik. Sonunda yine bir Turk’un sahibi oldugu bir evi kiraladik. Evimize bazilari sifir yeni, bazilari ikinci el olmak uzere esyalarimizi almaya basladik. Esimin o zamanlar Ingilizce seviyesi cok uygun olmadigi icin bir an once is bulma sorumlulugu benim uzerimdeydi. Ben bir bilgisayar muhendisiyim. Buraya 2004’te gelisimizde is piyalasalari daha mi iyidi bilemiyorum ama 2006’nin Mayis’inda geldigimizde durumun o sekilde (2004 Ekim’indeki gibi) olmadigini anlamamiz cok uzun surmedi. Tuttugumuz eve yerlesme telasi, Avustralya’ya gocmen olarak gelen herkesin yapmasi gereken yasal islemler vs gibi islemler ile ugrasmalarimiz bittikten sonra Mayis ayinin son gunleri ve Haziran ayinin basi itibariyle son surat islere basvurmaya basladim. Turkiye’de calistigim alanda yaptigim basvurular bir sekilde pozitif sekilde sonuclanmadi nedense. Is gorusmeleri aslinda fena gecmiyordu ama sonuc bir turlu gelmiyordu. Yasamak icin Melbourne’u secmistik ve Sydney’deki islere basvurmak istemiyordum. Bir sekilde Melbourne’de is bulmam gerekiyordu anlayacaginiz. Yoksa yolun sonu tekrar gerisin geriye Istanbul’du. Bir is gorusmesinde gorusmeyi yapan acentanin bana “baska pozisyonlar ile ilgili gorusmelerin var mi?” sorusu uzerine “evet su anda 4 ayri pozisyon icin gorusme halindeyim” demem uzerine, “istedigin kadar isle ilgili gorusme yapiyor ol, is gorusmeleri faturalarini odemez” demesi hala kulaklarimda cinliyor gibi. Aslina bakarsaniz bu soylem benim is aramamda taktiksel bir degisime de sebep oldu diyebilirim. Turkiye’de tecrubeli oldugum alan disinda da is aramaya ve o islerede basvurmaya basladim.

Sonucta Avustralya’daki ilk isimi yine burada yasayan Turk grubunun arasinda bir maillesme sonucu tanistigim bir Turk’un (yani su andaki mudurum) yardimi ile buldum. Bu is, tecrubem olmayan bir alandaydi ama adaptasyonum uzun surmedi ve calisma ortami Istanbul’dan sonra cok rahat ve stressiz gelmisti. Bu sekilde kendimize bictigimiz 3 ayin dolmasina yaklasik 3 hafta kala 17 Temmuz 2006’da Melbourne’deki ilk isime baslamis oldum.

Sonrasinda, esim Ingilizce kursuna basladi. Onun alaninda is bulmasi Agustos 2007’i buldu.

2009 yilinin Nisan ayinda Avustralya vatandasligimizi aldik ve hem Turkiye hem de Avustralya vatandasi olarak ‘cifte vatandas’ kategorisine gecmis olduk.

Yine bu 8 sene zarfinda hayatimizdaki en buyuk degisiklik tabii ki aramiza 2009 Ekim ayinda katilan kizimiz oldu. Ilerleyen yazilarda Avustralya’da daha dogrusu Melbourne’de bebeklikten itibaren cocuk yetistirmek ile ilgili yazilarim olacak. Sadece yazilarimin arasi uzun olabilir bu konuda okuyucularim lutfen kusura bakmasinlar ancak hayatin ritmine ayak uydurmak burada da cok kolay degil. Dolayisi ile yazi yazacak bos vakit bulabilmek kolay olmuyor. Ama mumkun oldukca yazacagim.

Ben 2006 Temmuz’da basladigim isyerimde hala calismaya devam ediyorum 8 seneyi devirmek uzereyim kismetse. Calistigim yer Melbourne’un baskenti oldugu Victoria hukumetinin bir departmani. Avustralya’da is kanunlarina gore isverenler calisanlarina ‘long service leave’ yani uzun donem sadakat izni denilebilecek bir izin veriyorlar. Bu izin 10 sene hizmet icin 3 ay olarak uygulaniyor genelde. Tam emin degilim ama bu butun heryerde bu sekilde uygulaniyor sanirim. Gectigimiz sene benimde bu izni hakketmeme 3 yil kaldi derken is yerimde uygulanan kurallarin degistirilmesi sonucu 7 sene hizmetten sonra bu izni orantili olarak (7 sene icin 3 ayin %70’i seklinde) kullanilabilir hale getirdiler. Bakalim kullanabilirsem tabii ki boyle bir izni hayatimda ilk defa almis olacagim. Avustralya’ya gocmen olarak gelmeden once Turkiye’deyken bir isyerindeki en uzun calisma surem 4 seneydi. Su siralar su andaki isyerimde bu sureyi ikiye katlamak uzereyim.

Buradaki 8 sene zarfinda guzel seyler yasadik. Doganin, piknik, kamp olayinin dibine vurduk. Dogada yaptigimiz piknik kahvaltilar arkadas grubumuzla bir araya geldigimiz guzel anilar oldular. Yazin cok sicak kavurucu havalar haricinde diger zamanlarda hep yapabildik boyle piknikleri artik Istanbul’da dogaya ne kadar hasret kaldiysak hicte sikilmadik bundan. 8 sene icinde 2008, 2010 ve 2012 yazlarinda (Turkiye yazlarinda) olmak uzere 3 kere Turkiye’ye tatile geldik. 1 kere Sydney tatili ve 1 kerede Yeni Zellanda’nin guney adasi (Christchurch deprem yasayip yikilmadan once gormus olduk) olmak uzere buyuk tatillerimizi yaptik. Daha henuz maalesef Queensland tarafina bir tatile gidemedik, Gold Coast ve Great Barrier Reef bolgesini henuz goremedik. Umarim ileride gorebiliriz oralarida. Bunlari buradaki yasam standardindan biraz ornek verebilmek adina listeledim. Ayrica Turkiye’de bazi kisilerden duymustuk; yani onlar yanlis biliyorlardi; iste Avustralya’ya gocmen olarak gittiniz mi, 5 sene ulke disina cikamiyormussunuz, hukumet izin vermiyormus falan, filan. Bu tip kulaktan dolma yanlis bilgileri kirmak adina yazdim ayrica.

Istanbul’daki hayatimiza gore neler degisti?

En buyuk degisiklikler tabii ki de cografik ve iklimsel degisiklikler. Yani guney yarim kurede yasayip, yazi Aralik-Ocak-Subat aylarinda, kisi da Haziran-Temmuz-Agustos aylarinda yasamak, Turkiye gunu yasamaya devam ederken bizim burada gece uykusunda olmamiz ve biz uyanipta islerimize geldigimizde Turkiye’nin gece uykusunda olmasi gibi. Burda kis mevsimiyken, Turkiye’ye tatile gidince kistan yaza gittigimiz icin cok ilginc oluyor ve vucudumuz hemen uyum sagliyor oraya ama tatil bitipte buraya kisa donunce tam tersi oluyor ve yol yorgunlugu ve jetlag bir turlu bitmek bilmiyor gibi oluyor.

Az stress, cok lay lay diyebilirim kisaca. Az stress kismi son 1-2 yilda biraz artmis olsada hala Istanbul seviyesine cikmis degil. Her yil yapilan listelerde sikca dunyanin en yasanabilir sehri ilan edilen (ama bana gore degil, olmamali) Melbourne’de yasiyoruz. Sehircilik bakimindan gercekten iyi bir sehir. Bu anlamda Istanbul’u ozledigimi soyleyemem. Cok duzenlli. Gerci dedigim gibi son 1-2 senede burada da bayagi bir trafik problemi olusmaya basladi gibi. Uzun mesafe gitmek problem olabiliyor sabah ve aksam is saatlerinde cok yogun oldugundan. Ama yogunluk Istanbul gibi 24 saat degil ancak aksam 7’e kadar devam ediyor diyebilirim. O saatten sonra azalan trafik genelde gece 10’dan itibaren in ile cin’in maclarina sahne olmaya basliyor diyebilirim (ancak bu hafta ici aksamlari gecerli bir durum). Cuma ve Cumartesi geceleri yollar yine bayagi kalabalik oluyor zira insanlar disarida yemek yemeyi ve gece hayatini seviyorlar genelde.

Is yasantimiz daha duzenli; yukarida da belirttigim gibi ben burada bir devlet kurulusunda calisiyorum. Ise baslangic ve bitis saatlerimiz Istanbul’daki is hayatima gore daha duzenli ve haftalik calisma saatimiz daha az diyebilirim. Resmi olarak haftalik calisma saatimiz 38 saat. Bu tabii ki is yukune gore degisiyor aksam mesai yapan arkadaslar oluyor cok seyrekte olsa ama insanlar genelde ofiste gec saate kadar durmak yerine aksam evden isyerine baglanarak calismayi tercih ediyorlar. Cumartesi ve Pazar gunu ise gidipte mesai yapmak gibi bir kavram ise yok diyebilirim en azindan benim calistigim kurulusta benim calistigim IT departmaninda.

Melbourne Istanbul’a gore iklim bakimindan acik hava aktivitelerine daha uygun bir sehir diyebilirim. Kisin havanin yumusak olmasi sebebiyle rahatlikla disarida zaman gecirmek mumkun oluyor. Istanbul'a gore en buyuk degisim bu olsa gerek. Birseyler yapalim dedigimiz zaman aklimiza hep dis mekan aktiviteleri geliyor ve ic mekan aktivitelerine pek takilmiyoruz diyebilirim. Alis veris merkezlerine gezmek icin degil gercekten alis veris yapmak icin gidiyoruz genelde. Gezmek amacli degil.

Bu 8 yilda hayatimizda degisen ve bizi kotu sekilde etkileyen en buyuk sey tabii ki de annelerimize, babalarimiza ve kardeslerimize olan uzakligimiz ve onlari 2 senede (en azindan simdiye kadar) bir gorebiliyor olmamiz ve kizimizin onlarin yoklugunda buyumesi ve o tip akraba kavramlarina goreceli olarak uzak (Turkiye’de onlara yakin olarak yetismesine gore) yetisiyor olmasi. Neyse bu konulari ilerleyen yazilarda irdelemeye calisicagim.

Bu yazimin sonunda gectigimiz hafta Turkiye’de, Soma’da meydana gelen feci maden kazasi sonucu hayatlarini kaybedenlere Allah’tan rahmet, ailelerine ve yakinlarina bas sagligi, sabir ve kuvvet dilerim. Tek temennim kaza ile ilgili sorumlularin gereken cezalari almalari ve Turkiye’de OH&S yani Is Yeri Guvenligi standartlarinin bir an once istenilen seviyeye getirilmesi ve bu tip kazalarin minimuma indirgenmesidir.

Bir sonraki yazimda biraz Avustralya tarihinden bahsedecegim.


Saglicakla kalin…

103 yorum:

  1. Her ne kadar gerçekleşmesi zor bir hayal olsa da benim de tek hayalim Avusturalya'ya yerleşmek. Bilmiyorum belki yanlış düşünüyorum ama böylesine gergin bir ortamda ve bu kadar hoşgörüden yoksun bir toplumda yaşamak gerçekten çok zor olabiliyor bazen. Sizin adınıza sevindim çünkü tam da olmak istediğim yerdesiniz :) Mesleğim aranan mesleklerin başında gelse de dil problemi gerçekten de büyük bir engel. Şuan ingilizce konuşabiliyor ve yazabiliyor olsaydım muhtemelen ben de hayallerimdeki yerde yaşıyor olurdum. Umarım önümdeki bu engelleri aşıp ben de gelebilirim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhabalar. Samimi yorumunuz icin tesekkur ederim. Eger ki Avustralya'ya yerlesmek gibi bir hayaliniz varsa ama Ingilizce bilmemek gibi bir sorununuz varsa yasiniza bagli olarak bu sorunu asabilirsiniz. Simdiki gocmenlik kurallarini tam bilmiyorum ama Ingilizce ogrenipte, buraya gocmen olarak gelebilme kivamina geldiginizde maksimum 35 yas civari olabilecekseniz eger deneyebilirsiniz. Gocmenligi alamasaniz bile Ingilizce'nizi gelistirmis olursunuz.
      Onun disinda yazinizda Turkiye'deki ortami ve toplumu elestirmissiniz. Ancak size sunu soyleyebilirim ki burada da hayat tam toz pembe degil. Onceki yazilarimdan birisinde Melbourne dunyanin en yasanabilir sehirleri listesinde ilk siralarda geliyor surekli ama bence bu sekilde olmamali diye bir ifadem olmustu. Bunun sebeplerini de iceren yazilarim olacak ileride zamanla. Yani burayi ovdugum gibi elestiricem ve bazi yonlerden yerlere bile calacagim. Tamam Turkiye'de gergin bir ortam olabilir, bastaki insanlar halki geriyor, bloklara ayristiriyor olabilir ama Avustralya'da problemler yok degil, Buranin da kendine gore sorunlari var ve Turk insanindaki sicakligi, ne bileyim komsular arasindaki sicak iliskileri filan burada mumla ariyoruz... Daha mutlu gunlere...
      Saglicakla kalin.

      Sil
    2. Yani evet yaşım henüz 25 ve kendime en fazla 2 yıl verdim ingilizce öğrenebilmek adına. Dil bilmeden gelmek bir hayli problem olur diye düşünüyorum çünkü kalifiye göçmen olarak gelmek istiyorum ve mesleğimin denkliği için ingilizce zorunlu oluyor. Oradaki yaşam şartlarına gelince elbette siz benden daha iyi bilirsiniz çünkü her iki ülkede de yaşamış birisiniz. Ben sadece kulaktan dolma bilgilerle düşündüm hep. En basitinden nüfus yoğunluğu çok farklı iki ülke arasında. İklim olarak olsun yaşam kalitesi bakımından olsun veya sağlık hizmetleri olsun bunların da buraya kıyasla daha avantajlı olduğunu düşünüyorum. Vize dönemi işlemleri gerçekten çok uğraştırıcı ve uzun sürüyormuş sanırım. Bir miktar da birikim olması lazım gelebilmek için sanırım. Umarım bu 2 sene sonunda umduğum gibi olur herşey. Ve umarım gelebilirsem de sonu hüsranla bitmez.
      İyi günler..

      Sil
    3. Hedeflerinize ve hayallerinize en kisa zamanda ulasabilmeniz dilegiyle...

      Sil
  2. Selam Cem tecrubelerini okuyorum, tesekkurler paylasimin icin. Ben o bahsettigin aktif 2003-2006 Avustralyaya gidiyorum ekibinden Sait.

    Dedigin gibi anne-baba-arkadaslar a olan ozlem malesef Avustralya da yasamin zor yanlarindan.

    saygilar
    sait buzgan
    Sidney

    YanıtlaSil
  3. Ev kiralari ne kadar oradaki kazancımiz yeterli mi?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ev kiralari Turkiye'de de oldugu gibi semt semt degismekle birlikte ortalamay bakarsak evet burada kazandiginiz maaslar ile evlerin kirasini karsilayabiliyor olmalisiniz.

      Sil
  4. Merhaba Avustralyada 8 değil şimdi 10 yıl oldu heralde. Umarım herşey sizin ve aileniz için dahada rahatlamıştır. Elbette yaptığınız hiç kolay değil başka ülkeye yerleşmek hele hele dünyanın öbür ucuna diyebiliriz. Sanırım önümüzdeki yıl ben ve bütün ailem oraya gelicez. Hatta annemi bile almak istiyorum. Benim merak ettiğim orda türkler bir araya geliyorlarmı yani bayramlarda olsun veya kutlamalarda olsun yakınlarmı birbirlerine? Zaman bulup yanıtlayabilirsen çoook sevinirim.. Teşekkürler şimdiden..

    Seda

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Seda hanim merhaba. bu bahsettiginiz bayramlarda bir araya gelme olayi bence kisilere bagli olarak degisir. Turkiye'de de bir araya gelmeyenler oldugu gibi burda da ayni. Bir araya gelende var gelmeyen de var.

      Sil
  5. Cem Bey Merhaba,
    15 yil oncesi benimde hayalimdi Melbourne sonrasinda hayatin bizi surukledigi yolda gittimizden baska diyarlarda ve yollarda bulduk kendimizi. Okuyup egitimlendigimiz alanlardan bir anda kendimizi bambaska sektorlerde bulduk kendimizi finansal zorluklardan dolayi. Sozun ozu, 35'e iki kala ileride pisman olmamak adina son bir kez Melbourne hayalimin pesinden gitmek icin arastirmalara basladim. Cuma gununden beri netten taramalarim sirasinda sizin bu blogunuza denk geldim. Gercekten cok bilgilendirici ve okumasi zevkli bir ortam yaratmisiniz, ben kendi adima tesekkur ederim. Size bir cok sorum var aslinda bu yolculuga, maceraya cikmadan oncesi, sonrasi ve su ani ile ilgili. Umarim cevaplar gec ama guc olmaz. En iyi dileklerim sizin ve ailenizle olsun.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yorumlariniz icin tesekkur ederim. Eskiden bloguma yazabiliyordum ancak bazi degisikliklerden dolayi artik pek zamanim olmuyor yazmaya. Ama genel olarak gelen yorumlari takip etmeye ve sorulara bilgim dahilinde cevap vermeye calisiyorum. Iyi dilekleriniz icin tesekkur ederim.

      Sil
  6. Yazınızı google araştırmalarım sonucunda gördüm. Kendinizi çok güzel ifade etmişsiniz. Şuan istanbulda ing kursuna gidiyorum a2 seviyedeyim. 22 yaşındayım 10 aylık bebeğim var kendimize max 3 sene zaman verdik gelebilmek için her yolu deneyeceğiz. Buradaki yaşam şartlarımız vazgeçilmeyecek gibi değil. Eşim spor eğitmeni aktif olarak çalışıyor ve uluslararası eğitmenlik sertifikasına sahip. Ben inşaat teknikeriyim. Sizce bize uygun iş imkanları var mı? Henüz araştırma aşamasındayım ve bilginize açığım. Mesleğimi bilmiyorsanız kısaca anlatayım. Mimarın bir küçüğü denebilir. Cevabınızı heyecanla bekliyorum. Bir de merak ettiğim ve anlamadığım bir konu var. Kiralar neden haftalık? Maaşlar aylıkken ��

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhabalar,

      Bebeginizi Allah bagislasin, anali babali buyutsun. Bizimde 6.5 sene once dogmus bir kizimiz var. Bebeklikleri cok guzel oluyor.

      Siz kendinizle ilgili bilgiler vermissiniz. Sizin mesleklerinizde is bulunabilip bulunamiycaginizi sormussunuz. Maalesef ki her ikinizinde meslegi cok bilgim olmayan alanlar. Is konusunda yorumda bulunamiyacagim. Ancak yasinizin gec olmasi sebebiyle, bir tkaim girisimlerde bulunabileceginizi ve basarisiz bile olsaniz en azindan gencliginizden dolayi bunu tolare edebileceginizi dusunuyorum ama tabii ki sizlerin verecegi bir karar. Ben gocmenlik danismani degilim sonucta, sadece kendi tecrubelerimi paylasmaya calisiyorum bu blogda. Gocmenlik ile ilgili her zaman belirttigim gibi tek kaynaginiz www.immi.gov.au web sitesi olsun. Bu Avustralya Gocmenlik Bakanliginin resmi web sitesidir.

      Ev kiralari ile ilgili sorulariniza gelirsek eger! Burada maaslar isyerlerinin hemen hemen hepsinde yillik brut maas ustunden belirtilir (ornegin $80,000 + Super seklinde) ve buyuk cogunlugunda ise 2 haftada bir (fortnightly) odenir. Yani her iki haftada bir ayni gun maas hesabiniza yatar. Ev kiralari ise haftalik uzerinden ilan edilir ama aylik olarak odenir. Ornegin haftalik kirasi $400 olan bir evin aylik kirasini hesaplama yontemi soyledir. Aylik kira = (($400/7)*365) / 12 = $1738.10 ev kiralari neden haftalik yayinlaniyor bunu bende gercekten bilmiyorum :)

      Kararlarinizin hayirli olmasini dilerim, bol sanslar.

      Sil
    2. Zaman ayırıp cevapladığınız için çok teşekkür ederim. Takipteyim ����

      Sil
  7. Cem bey merhabalar.Ben resim öğretmeniyim,eşim kadın doğum uzmanı.ben 36 esim 46 yaşında.15 ve 9 yaşında 2 kızım var.Buradaki işimizi yapabilme durumu varmı acaba.birde sehir olarak nereyi önerirsiniz.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Seyda Hanim merhabalar,

      Esiniz burada kendi meslegini yapabilseydi yani Kadin Dogum uzmani olarak calisabilseydi, sanirim cok bolluk icinde yasardiniz. Burada en cok kazanan doktorlardandir diyebilirim bu meslek grubu icin.

      Ancak maalesef Avustralya hukumeti Turkiye'de verilen tip diplomalarini tanimiyor. Burada bir suru sinava tabii tutuyorlar tekrardan denklik vermek icin. Ozellikle uzman doktorlardan buraya gelipte ancak ilk asamadaki sinavlari gecebilipte pratisyen hekim olarak calisan bir iki doktor var sanirim.

      Imkansiz olmamak ile birlikte doktorlar ve dis hekimleri icinde gocmenlik mumkun ancak en zor mesleklerin basinda geldigini soyleyebilirim. Birde sizin olceginizde yas probleminiz olabilir zira Skilled Migration sanirim 50 yasina kadar papilabilen birsey. En guncel bilgiyi www.immi.gov.au sitesinde sizin icin uygun olan kisimlari inceleyerek bulabilirsiniz.

      Sil
    2. merhaba Cem bey,ben ve eşim Türkiyede yaşıyoruz ikimizde uzman doktoruz. avustralyaya göçmenlikle ilgili araştırma yapıyoruz. ancak denklik için ne yapmamız gerektiği ile ilgili bilgi bulamadım. sizin tanıdığınız bir kaç uzman hekim olduğunu söylemişsiniz acaba iletişime girmemde yardımcı olabilirmisiniz? denklik için hangi sınavlara girmemiz konusunda bilgi almak istiyoruz. İyi günler

      Sil
  8. Cem bey merhaba ben 17 yasindayim bu sene liseyi bitiriyorum ordaki universtelerde burs alma ihtimalim ne kadardir veya calisarak okumak ne kadar mumkundur
    Not: kalacak yerim var orada

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. maelesef bu konuda bir bilgim yok. kusura bakmayin.

      Sil
  9. Cem bey merhaba, yazınızı okurken son zamanlarda düşündüğümüz göçmenlik olayı neden olmasın ki dedim.ben 34 yaşında çalışma ekonomisi mezunuyum eşinde 36 yaşında makine mühendisi.çok zor bir karar olmakla birlikte(malum aile ce sevdiklerinizden Ayrılmak kolay değil) göçmenlik olayını düşünüyoruz birde 2 aylık bir oğlumuz var.eşimin ingilizcesi iyi fakat ben çok iyi değilim vasat diyelim.Yazınızı okuyunca bir kendime güvenim geldi ve bizde yapabiliriz dedim�� size bir kaç sorum vardı.sizce yaşımız göçmenlik için geç bir yaş mı?göçmenliğe kabul ederken çok zorluyorlar mı yani zor ve uzun bir süreç mö?Bir de diyelim ki eşim kabul edildi ben ve oğlum da otomatik kabul edilmiş sayılıyor muyuz.ve bu süreçte bize önereceğimiz başka önerileriniz var mı ?şimdiden çok teşekkür ederim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhabalar,

      Yasiniz gocmenlik icin cok genc olmamakla birlikte ileri bir yas sayilmaz. Sizlerin yaslarinda buraya gocmus arkadaslarimiz var burada.

      Ama artilari eksileri iyi analiz etmeniz gerekir. Ozellik esiniz buradaki is imkanlarini iyi arastirmali ve kendine uygun islere bakmali.

      Olur ki arastirmalarinizin sonucunda basvurmaya karar verdiginiz, Avustralya'da aile kavrami cok onemlidir, esinizin kabul edilmesi durumunda tabii ki siz ve cocugunuzda kabul edilirsiniz. Zaten daha basvuru asamasinda basvuruyu aile olarak yapiyorsunuz.

      Ancak tabii ki ben sizi basvurun yada basvurun diye yonlendiremem. Bu sizin vereceginiz karar. Guncel Gocmenlik kurallarini bulabilecginiz site www.immi.gov.au

      Sil
    2. simdi kontrol ettim www.immi.gov.au sitesini www.border.gov.au sitesine yonlendirmisler ama ayni bilgilere ulasmak mumkun.

      Sil
  10. Verdiğiniz bilgi ve ilginiz için çok teşekkür ederim.çok soru sordum biliyorum fakat son bir sorum daha var:)eşim için ordaki iş imkanlarını burdan hangi yollarla araştırabiliriz.ve şehir olarak nerelere bakabiliriz.tekar teşekkür ederim.iyi günler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Pinar hanim is imkanlarina www.seek.com.au ve www.indeed.com uzerinden bakabilirsiniz.

      Sehir olarak basta Sydney ve Melbourne olmak uzere, Adelaide, Brisbane ve Perth'u de ekleyebilirsiniz. ama sehirler hakkinda da arastirma yapin derim. Secim sizin tabii ki.

      Sil
  11. cem bey, 28 yaşındayım gıda mühendisiyim dil problemim var avustralyada iş bulma imkanım olabilir mi?? neler önerirsiniz??

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. burada gida muhendisligi ile ilgili durum nedir herhangi bir bilgim yok malesef. bir yorumda bulunmam yanlis olur.

      Sil
  12. Yakin zamanda Avustralya ya work and holiday vizesiyle 1 yilliğina geleceğim. Aklima takilan bazi sorular var size bunlar hakkinda danişabilir miyim?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. cevabini bildigim sorularinizi cavaplamaya calisirim. neden olmasin.

      Sil
  13. Merhaba cem bey,
    Ben esim ve 2 çocuğumla göç etmek istiyorum. 6 ve 9 yaşlarında. Eğitim açısından hangi şehri önerirsiniz? Birde Kiralar ne civardadir Teşekkürler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. egitim acisindan Sydney ve Melbourne onde gelir. Ev kiralari haftalik 300 AUD'den baslar ve yukari dogru gider evin yerine, buyuklugune ve durumuna gore. kira bilgilerine ve evlere www.realestate.com.au uzerinden bakabilirsiniz.

      Sil
  14. merhaba cem bey

    Ben avusturallia dan gayrimenkul satın almak istiyorum bunun için neler yapılması gerekiyor ben hiç türkiyeden dışarı cıkmadım orada yasıyan akrabalarım var ama kendim halledebilirm die düşündüm saygılar

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. avustralya yabancilarin emlak yatirimi yapmasina izin veriyor mu bilemiyorum. bu konuda bilgim yok malesef.

      Sil
  15. Merhaba cem bey ben avukatım yüksek lisansı orda yapıp vatandaşlık alsam bu mesleği yapabilir miyim yapabilirsem avukatların orda geliri nasıl burdaki gelirim den sıkıntım yok lakin ülkedeki gergin yaşam kutuplaşma bunalttı beni.
    Şimdiden teşekkür ederim cevabınız için.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Seyit Bey Avustralya'nin gocmen bakanliginin sitesinde yayinlanan ihtiyac duyulan meslek listesinde ben direkt olarak Lawyer olarak bir ihtiyac gormedim ama Barrister ve Solicitor var. Isterseniz birde kendiniz inceleyin. https://www.border.gov.au/Trav/Work/Work/Skills-assessment-and-assessing-authorities/skilled-occupations-lists/SOL

      Benim bildigim kadariyla avukatlar burada iyi kazaniyorlar fakat cok saglam bir ingilizce sart dememe gerek yok sanirim.

      iyi gunler.

      Sil
  16. Cem bey öncelikle böyle vakit ayırıp bikgilendirdiginiz için teşekkürler 28 yaşında iki üniversite bitirdim. Ikisine inşaat üzerine , son olarak İstanbul teknik üniversitesi ingilizce inşaat mühendisliginden mezunum tecrübem var. Avustralya aksaninin farklı ve anlaşılması zor olduğunu duymuştum. Sizce Avustralya hayali eşimle birlikte cokmu imkansız , uzun süredir bu benim hayalimdi oraya yerleşmek ve yaşamak ... inşaat mühendisliği olarak sizce iş bulma ve vatandaşlık olasılığım ne seviyedir. Teşekkürler şimdiden ... serkan benim ismim

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Serkan Bey, insaat muhendisligi hemen hemen butun alanlariyla birlikte ihtiyac listesinde gibi sanki. Meslek onayinizi alabilirseniz, yeterli ingilizceniz de varsa insaat muhendisi olarak sizin burada bir sorun yasayacaginizi sanmam. ihtiyac listesini su linkten inceleyebilirsiniz.
      https://www.border.gov.au/Trav/Work/Work/Skills-assessment-and-assessing-authorities/skilled-occupations-lists/SOL

      Sil
  17. Merhaba Cem Bey,
    Ülkedemizdeki son olaylar ve gelecekle ilgili endişelerimiz nedeniyle yabancı bir ülkeye yerleşmeyi düşünüyoruz.Seçeneklerden biri de Avustralya..Ancak yaş konusunda dezavajımız var.Eşimin mesleği ile başvuru yapmayı düşünüyoruz.Eşim elektrik-elektronik ve arıca fizik mühendisi.Elektronik bölümünde yüksek lisansı var.Üç mezunniyeti de Boğaziçi Üni.den yani yabancı dil sorunu yok.Yıllardır aynı yerde çalışıyor.Ancak 45 yaşındayız.Bu yaşta iş bulmak zor mudur?Ülkede çalışan nüfüsun yaş ortalaması hakkında bilginiz var mı ya da firmaların yaklaşımı nasıldır?..Bilgi verebilirseniz seviniriz.Teşekkürler şimdiden..Ben sözel bölümden mazun oldugum için iş bulma sürecim daha zor olacaktır haliyle..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. malesef yasiniz tamamen imkansiz olmamakla birlikte skilled migration icin bence biraz gec gibi. ancak siz yinede kesin sartlara www.border.gov.au sitesinden bakabilirsiniz.

      Sil
  18. Merhaba Cem Bey,
    Esim ve ben fizyoterapistiz. Eger bilginiz varsa Avustralya ozellikle melbourne deki Fizyoterapistlerin is ve kazanc durumlari hakkinda gikir edinmek istiyorum. Paradan daha degerli zamaninizi ayirdiginiz icin tesekkurler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhabalar, fizyoterapi konusunda cok detayli bilgim olmamasina ragmen, tanidigim fizyoterapistlerin iyi kazandigini soyleyebilirim. Ancak isini iyi yapan kisiler heryerde oldugu gibi burda da iyi kazanclar elde edebliliyorlar. Bu sizin alaninizda da gecerli.

      Sil
  19. Merhabalar,
    Yalınayakavustralya blogunu okuduktan sonra Avustralya macerasını son sürat başlattık. Araştırmalar esnasında da sizin yazını görünce size yazmak istedim. Ben insan kaynakları yöneticisi, eşim de Yeditepe gastronomi ve mutfak sanatları akademisinden mezun bir aşçı olarak, nitelikli göçmenlik kadrosundan yararlanarak süreçlerimize başladık. Ancak gitmeden iş organize edebilmek adına, sizinde iş bulma sürecinde size destek olarakn Türk kökenli işverenleri nasıl bulabiliriz? Global ve lokal anlamda ciddi iş tecrübelerimiz mevcut. Yaşlarımız 31 ve çocuk henüz düşünmüyoruz. Umuyorum değerli bilgileriniz bize bir nebze olsun yardımcı olabilir. Şimdiden teşekkürler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba Aydan Hanim, basvuru islemlerinizin basarili ve sizlere hayirli olmasini dilerim.

      Sizlerin alanlarinda cok bir bilgim yok maalesef ancak genel olarak is bakmak icin www.seek.com.au sitesini onerebilirim. Onun disinda Turk isverenlerle ilgili bilgi istemissiniz ancak oyle cok buyuk isverenler beklemeyin maalesef. Kucuk olcekli isletmelerden oteye cok buyuk bir Turk sirketi bilmiyorum. Kucuk ve orta olcekli Turk isletmelerine ise http://www.goldendirectory.com.au/home.asp adresinden ulasabilirsiniz ancak bunlarinda sizin gibi profesyoneller icin bir yardimi dokunurmu bilemeyecegim.

      Onun disinda Linkedin'de bir profiliniz kesinlikle olsun ve buradan Turk veya yabanci alaninizdan insanlar ile baglantiya gecmeye calisin. Recruitment Agent'lar ile de baglanti kurun. Umarim hersey istediginiz gibi gelisir.

      Sil
  20. merhaba:)
    Blog güzel.Vakit ayırdığınız için teşekkürler:) 2016 temmuz itibari ile yorumlar sıklaşmış ne yazık ki... 2014 te hoşgörüden yoksunluktan bahsederken şimdi korkularımız ne kadar devleşti ve ciddileşti. Bir kızımız var ve ona insanca bir hayat verebilmek için Avustralya'da nasıl yaşayabileceğimizi araştırmaya başladık. eşim ve ben lise mezunu, hayatını ticaretle sürdüren insanlarız.2012'de ülkeyi teğet geçen kriz bize pek acımadı . İflas ettik. sonrasında da şirketlerimizi kapattık. Durum kabaca böyle. Yani akademik bir geçmişimiz yok. Sizce bizim şansımız var mı ? Dört gözle cevabınızı bekliyorum .sevgiler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. merhabalar, ictem mesajiniz icin tesekkur ederim. Sizinde dediginiz gibi bloguma giris sayisi ve gelen mesajlar ozellikle 15 Temmuz sonrasi dramatik bir sekilde artti, dogrudur.

      Sizlerin durumuna gelirsek, Skilled Migration mesleklere ve o mesleklerde elde ettiginiz tecrubelendirerek puanlama sonucu gerceklesir. Bu puanlamalara https://www.border.gov.au sitesinden ulasabilirsiniz.
      Skilled Visa'nin haricinde yatirimci Visasi almak icinde yuklu bir yatirim gerekiyor diye biliyorum ama yanlis bilgi vermek olmayim.

      bol sanslar..

      Sil
    2. Merhaba cem bey, bu kadar soruya sıkılmadan cevap vermişsiniz valla helal olsun:)) ben bilgi sistemleri müdürüyüm 35 yaşındayım, 2 çocuk var biri 6 biri 0 yaşında. İş ilanlarına baktım 100-150k + super yazıyor. Bu nasıl bir nete gelir nasıl hrsaplanır? Bu tutar nasıl bir standart sunar? Bir de çocukların eğitimi nasıl olur, 6 yaşındaki kızım 1. Sınıfa başladı, oraya gelirsek nasıl adapte olabilir. Şimdiden teşekkürler.

      Sil
    3. Merhabalar,

      Verdiginiz rakamlari http://www.paycalculator.com.au/ sitesinde girerek aylik net kaca gelir bulabilirsiniz.

      Mesela ben $100000 yillik icin baktim aylik net olarak $6110 maas cikiyor ortaya. Bu da 3 veya 4 kisilik bir aile icin borclariniz olmamasi ve cocuklarin devlet okuluna gitmemesi kaydiyla hayli hali yeter ve guzel bir hayat yasatir.

      Sil
  21. Merhaba ben yüksek lisans için avustralyayı düşünüyorum fakat hem masteri yapıp hem de çalışmak istiyorum çalışma şartları nasıldır iş bulabilmem Zor olur mu ? Şşmdiden teşekkür ediyorum

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Binnur hanim merhabalar,

      Avustralya'ya master icin gelip hem calisip hem okuyan bircok arkadasim oldugu kadar ayni zamanda bildigim kadariyla neredeyse binlerce ogrenci var diyebiliriz. Yalniz yasal olarak master ogrencisinin haftalik maksimum 20 saat calismaya hakki vardir. Eger evli ise, esi full time calisma hakkina sahip olur.
      Is bulma konusu ise bence tamamen kisinin kendi istekliligine, giriskenligine ve de sansina bagli bir durum. yani size bagli...

      bol sanslar.

      Sil
  22. Merhaba, özellikle yazışmalarınız ilginiz için çok teşekkür ederim. Uzun zamandır Avustralya'ya gelmeyi düşünüyoruz yaklaşık 14 yıl öncesinden beri gidelim düşüncelerine girip girip çıkarken son birkaç senedir ciddi girişimler içerisindeyiz. Eşim Boğaziçi ünv. makina mühendisi ve eğitmenlik ve danışmanlık işinde ben ise İşletme yükseklisans mezunu olarak kamu kurumunda çalışmaktayım. 9 yaş ve 16 aylık 2 çocuğumuz var. Kanada veya avustralya göçmenlik için uğraşıyoruz. İnşallah çocuklarımız için gerçekleşir. Blogtaki tüm yazışmaları okudum verdiğiniz cevaplar için çok teşekkürler zaman ayırıp bizlerin sorularını giderdiğiniz için. Benim sizden ricam iş başvurusunda bulunabileceğimiz firmaların linklerini ve orada bulunan türk firmalarının bilgilerini paylaşabilir misiniz. İlginize ve cevabınıza çokkk teşekkür ederim. Sevgiyle mutlulukla ve sağlıkla kalın. Nurgül EREN

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Nurgul Hanim merhabalar,

      Cocuklarinizi Allah bagislasin. onlar icin yapamayacagimiz birsey yok degil mi? Dunyanin bir otesine goc etmek bile olabilir.

      Burada uretim sektoru gitgide daralmasina ragmen hala makine muhendisligi ihtiyac olan meslekler listesinde bulunuyor 29 Agustos 2016 itibariyle. Bu listeye https://www.border.gov.au/Trav/Work/Work/Skills-assessment-and-assessing-authorities/skilled-occupations-lists/SOL adresinden ulasabilirsiniz.

      Eger ki Avustralya konusunda ciddi girisimlerde bulunacaksaniz, yasiniz fazla artmadan yapin derim. Puanlamada yasa gore de puan veriyorlar.

      bol sanslar.

      Sil
  23. Cem Bey selamlar, ekim 15 gibi melbourne e eşimle yerleşeceğiz, sizlere komşu oluyoruz.1+1 gibi eşyalı ev veya serviced apartments arıyorum, yardımcı olabilir misiniz?
    Ayrıca mimar olarak iş bakıyoruz. "Yazınızda Turk grubunun arasinda bir maillesme sonucu tanistigim bir Turk’un yardimi ile buldum. " demiştiniz Bu grubu öğrenmek isteriz. Belkide bizlerde sizin sayenizde iş bulabiliriz. Teşekkürler. Barış Balin

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhabalar Baris Bey,

      Melbourne'e hos geliyorsunuz... ev konusunda www.realestate.com.au , www.gumtree.com.au gibi sitelerden bakabilirsiniz.

      Onun disinda burada mimar olarak calisan arkadaslarimiz var. Ancak onlara sormadan ve buradan gozukecek sekilde iletisim bilgilerini veremem malesef.

      Ama siz genel olarak www.seek.com.au sitesinden is ilanlarini takip edebilir ve LinkedIn uzerinden Recruitment Agentlar ile baglantiya gecmenizi tavsiye ederim.

      Bol sanslar.

      Sil
    2. Cem bey merhaba. Mimarlık mesleği denkligiyle alakalı olarak bahsettiğiniz arkadaşlarınızdan biraz bilgi alabilmem mümkün müdür? Teşekkür ederim.

      Sil
  24. Cem bey selamlar,
    öncelikle bu tarz yazıları yazdığınız için çok teşekkürler.
    Ben de sizin gibi Bilgisayar Mühendisiyim, 2010 yılında mezun oldum. Daha öncesinde ise meslek yüksek okulu bilgisayar programcılığı okudum. Evliyim ve sizin gibi benimde bir çocuğum var, ailem ile birlikte Avustralya da yaşamayı düşünüyoruz. Antalya da Turizm sektöründe 3 tane 5 yıldızlı oteli olan bir işletmenin Bilgi İşlem müdürlüğünü yapmaktayım.
    Sizce hangi şehirlerinde iş aramalıyım ve bizim işimiz ile ilgili ne gibi branşlar da iş bulmak daha kolay.
    Maaşlar genel olarak ne durumda.
    Şimdiden teşekkür ederim, Avustralya da size ve ailenize mutlu bir yaşam dilerim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhabalar,

      Sahsi fikrimce Turkiye'den buraya yeni gocmen birisinin kendi alaninda is bulabilme istimali IT sektoru icin daha fazla. Bu da yapilan isin globalliginden kaynakli bir durum.

      IT sektoru burada Sydney ve Melbourne'de yogunlasmis durumda. Yani siz de bu iki sehire bakmalisiniz. Su siralar Data Analytics, BigData konulari revacta tabii ayni zamanda Network Admin/ System Engineer tarzi islerde her zaman talep gormekte.

      Maaslar genel olarak tecrubeye gore IT sektorunde sanirim yillik 65,000 AUD brutten baslar ve yukari dogru gider. kac para brut maasa elinize ne kadar net para gecer hesabini ise www.paycalculator.com.au sitesinde yapabilirsiniz.

      bol sanslar.

      Sil
    2. merhaba bizim için yaş itibarıyla geç görünüyor ama belki çocuklarım için düşünmekteyim. Merak ettiğim yıllık kazanç için verdiğiniz rakamlar ev kiraları vb. kazançlar masraflar vs bilgilerini karşılaştırdığımızda hayat standardı nasıl oluyor? zİRA 65 bin dolar gelir veya 1700 dolar kira bizim için afaki ...

      Sil
  25. Cem Bey cevap için teşekkür ederim eşim ODTÜ'lü mimar 10 yıllık tecrübesi var. Mail adresimi yazıyorum, arkadaşlarınız sizin gibi yardımcı olmak isterlerse Mail adresimi onlarla paylaşmanızı Rica ederim. Bbalins@yahoo.com
    seek olsun Linked in olsun bu sitelere cv lerini hali hazirda koyduk. bir ~ bir buçuk ay sonra orada olacağız,
    ilgi alakanıza Tekrardan teşekkür ederim Barış Balin

    YanıtlaSil
  26. Merhaba Cem bey, bilgileriniz icin teşekkür etmek istiyorum size.
    Cem bey, ben diş hekimiyim. 27yaşındayım. Avustralyada çalışmak istiyorum. İngilizcem biraz zayıfda ama cok çalıp ileri seviyyede öğrencem. Sizden rica ederim, ben orda diş hekimi olarak çalışmam için ne yapmalıyım, çalışma hakkı kazanana kadar nasıl bi yol gecmeliyim, lütfen yardımcı olun bana.

    YanıtlaSil
  27. Merhaba Cem Bey,

    26 Yaşında Uluslararası ilişkiler mezunu bir gencim. Yaklaşık 6-7 tane ülke gezdim ve sonunda Avustralyaya yerleşme kararı vermek üzereyim. Bölümüm %100 ingilizce olduğundan ingilizce konusunda sorun yaşıycağımı sanmıyorum. Biriktirmiş olduğum yaklaşık 60.000TL mevcut. Acaba bu para beni orada nekadar bi süre idare eder. İş bulmak çok mu zor, normal bir iş bulduğum taktirde maaşları ortalama nedir?

    Şimdiden çok tşk ederim

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. elinizdeki para suandaki kurdan dusunursek eger yaklasik olarak $20,000 (AUS) yapar. Bu da sizin harcamalariniza gore olmak uzere sizi en az 6-8 ay idare eder sanirim.

      Is bulmak tamamen kisisel sansa ve deneyimlere bagli bir olay. onunla ilgili su kadar bu kadar surer diye bir tahmin veremem. Ancak normal bir iste full time calisiyorken alacaginiz maas aylik net $3,500'den az olmayacaktir sanirim.

      Sil
  28. Çok teşekkür ederim . Evet çocuklarımız için yapamayacağımız yok onlar endeğerli varlıklarımız. Umarım en yakın zaman da işlemlerimiz gerçekleşir. Belki orada sizlerle tanışma fırsatımız olur. Teşekkürler verdiğiniz linklere. Görüşebilmek ümidiyle.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. hayirlisi olsun Nurgul Hanim. basvuru durumunuz ne asamada? ilerleme saglayabildiniz mi?

      Sil
  29. Cem bey merhaba
    Eşim mali müşavir. Eşim sayesinde kabul alsak bile kendi alanında iş bulamadığını düşünürsek. Ben 37 yaşında bir erkek olarak vasıfsız bir iş bulabilirmiyim ve bu ailemi geçindirmeye yeter mi sizce? Ayrıca nette yaptığım araştırmalarda orda yaşayan bir kaç türkün yazdıkları oldukca karamsar bir tablo çiziyor. Avustralyada büyük firmaların birer birer kapandığı ve bir kac yıl icinde ekonomisinin kötüye gideceği, çinliler yüzünden iş bulmanın çok zor olduğu gibi bir çok olumsuzluk. Türkiyeyi düşününce 1,5 yasındaki ogluu düsününce basımı sokacak bir yer ve karnını doyurmaktan baska bir sey istemiyorum. .fazla birşeyde gözüm yok

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Avustralya ekonomisi hakkinda yazdiklarinizda haklilik payi var. buradaki uretim adim adim Cin'e, Hindistan'a ve Tayland'a kayiyor. bizde bu surecin icerisindeyiz. bakalim zaman neler gosterecek.

      Vasifsiz is bulup gecinebilirmiyiz sorusuna gelince; boyle birseye muhtac ve zorunda degilseniz hic boyle bir maceraya kalkismayin derim.

      Sil
  30. Selam Cem bey 17 senedir Melbourne'de yaşıyorum.Melbourne'de yaşamanın en büyük dezavantajı sanırım ki ailelerimizden çok uzakta olması.Surekli insan serkulasyonun yaşandığı bir ülke,gelip de umduğunu bulamayıp geri dönen ve yeni bir hayat hayali ile bu ülkeye gelen insanların hayallerinin değiş tokuş olduğu bir ülke.ümit ederim herşey istediğiniz gibi olmuştur.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. tesekkurler Ertugrul Bey. Melbourne konusunda haklisiniz. sirkulasyon cok fazla. bizim bile 10 sene icerinde bir cok arkadasimiz buraya geldi, bazilari TR'e dondu, bazilari tekrar geri geldi filan.

      Sil
  31. Merhaba Cem bey yaşım 19 ve üniversiteye hazırlanıyorum nişanlı sayılırım ikimizinde yaşı 19 ben yazılım mühendisliği nişanlım ise psikoloji bölümü düşünüyor üniversiteyi orda okuyacak maddi duruma sahip değiliz senelerdir aklımda olan yurtdışında yaşama olayını yapmak istiyoruz üniversite bittiği anda oraya gelmek istiyoruz söylediğim mesleklerin orada iş yapma olasılığı nedir, üniversite bittiğinde 25 yaşında olacağımızı varsayarsak bu yaşta gelmekte sıkıntı yaşarmıyız gelmek için ne kadar bi birikimimiz olması gerekir bilgilendirirseniz çok sevinirim

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. yazilim muhendisi olarak mezun oldugunuz universiteye gore sanirim burada 18 ayligina kalip calismaniza izin veren bir vize turu var. ancak kesin resmi detaylarini bilmiyorum.

      Detaylara su adresten bakabilirsiniz.
      https://www.border.gov.au/

      Sil
  32. Cem bey merhaba, Vallahi ilginize alakanıza ne kadar teşekkür etsek azdır. Yani o kadar değerli bilgiler paylaşmışsınız ki çok çok teşekkür ederiz.
    yazınızı dikkatle okuduk. altındaki yorumları da tek tek verdiğiniz cevaplarıda tek tek okuduk.Yönlendirmeleriniz çok işimize yaradı.
    biz eşimle yaklaşık altı aydır avustralyanın planlamasını yapıyoruz. ( vermiş olduğunuz göçmenlik şartları linki ve meslek linklerine uyuyoruz.
    Muhasebe diplomam mevcut. ) aklıma geldikçe sorularımı soracağım. Biz evli olduğumuz için sadece benim mesleki şartımın tutuyor olması yeterlimi?
    Yani eşimin vatandaşlık için yanımda gelmesinde bir meslek belirtmesine gerek varmı?Eşim Estetisyen Güzellik uzmanı, Benim muhasebe diplomam var. Ancak uzun yıllardır bilişim ve yazılım sektöründe çalışmaktayım. Yanlış hatırlamıyorsam,
    sizlerde bilişim sektöründe çalışıyordunuz. Bizim Planlarımızda En Geç Eylül 2017 Gibi Avusturalya ya gelmek var. Bunun için tüm araştırmaları
    yapıyoruz. Sizin gönderdiğiniz kiralık ev bakalbileceğimiz siteyi bile inceledik. Biz yüksek ihtimal melburnde olacağız. Fawkner bölgesinde ikamet
    etmeyi düşünüyoruz burada ki yaşam ile ilgili bilginiz varmı ? aslında mail adresimiz üzerinden de yazışmalarımıza devam edebiliriz. benim mail adresim
    (tasarim@aksiyonbilisim.com) Ben burada muhasebe yazılımları
    üreten ve satan bir firmanın ortağıyım. Aynı zamanda web tasarım yapan bir kadromuz var, gelmeden önce avustralyadan iş ayarlama imkanımız nedir? bu şekilde gelişen
    durumlar oldumu şahit oldunuzmu ? biz uçak biletleri araştırıyoruz, türkhava yolları dışında güveneceğimiz avustralyanın kendi havayolu şirketi varmı türkiye ile çalışan,
    link paylaşabilirmisiniz? Ben iyi niyetinizi suistimal etmek asla istemem ancak soracak çok sorum var, ama şuna emin olun avustralyaya geleceğiz ve kesinlikle tanışacağız.
    bu bizim için güzel bir hikaye güzel bir başlangıç olacak.ancak şöyle bir şehir efsanesi var türkiyede, gidenlerden orada yaşayanlardan
    duymadık. yani konuşamadık öyle insanlarla, ancak çok yılan olduğunu söylüyorlar, ve kanalizasyonlar da dahil yılanların olduğunu ve buna hazırlıklı olmamız
    gerektiğini söylüyorlar. bunun gerçeklik payı varmı sizce? ne zaman cevap verirsiniz bilmem ama en kısa zamanda görüşmek dileğiyle.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. kararlariniz hayirli olsun. basvuru surecinde basarilar diliyorum.

      buraya gelmeden once is ayarlayabilmeniz tamamiyle sizin kisisel sansiniza bagli. islere www.seek.com.au adresinden bakabilirsiniz.

      Havayollari sirketleri olarak
      Qantas, Emirates, Etihad, Qatar Airways ve Singapore Airlines ile ucabilirsiniz. Bunlardan son 4 tanesi ile de uctuk. Ve 4 tanesininde THY'den daha kaliteli oldugunu soyleyebilirim maalesef uzulerek.

      Sil
  33. Cem Bey merhaba,
    Yazınızı ve yazışmalarınızın çoğunu okudum. Ben de sizin bu sabrınız ve duyarlılığınıza teşekkür etmek isterim.
    Acaba emekli olup gelen , dili yeterli olmayan ve sadece yerleşmek isteyenler için Avustralya'nın kapıları açık mı?
    yani yeşil pasaportla gidip yerleşmek isteyenler için oturma izni verirler mi?
    Bu konuda da bilginiz varsa paylaşmanızı rica ederim.
    Saygılarımla
    Figen

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Figen Hanim,
      Bahsettiginiz durumda mevcut bir vize oldugunu sanmiyorum. Ancak burada yasayan cocuklariniz var ise onlarin sponsorlugunda gelebilirsiniz sanirim. kesin bilgilere
      https://www.border.gov.au/
      sitesinden bakabilirsiniz.

      Sil
  34. Cenk Bey Merhaba ,

    Öncelikle bu şekilde bilgileri meraklıları ile paylaştığınız için teşekkür ederim.
    Önlisans elektronik teknolojileri mezunuyum.
    Yaklaşık 6 yıldır IT sektöründe çalışmaktayım.Merak ettiğim konu ise Lisans diplomam olmadığı için göçmenlik başvurusu gerçekleştirebilir miyim ? İngilizce seviyem , B1 düzeyindedir.
    24 Yaşındayım.Aşağıdaki alanlarda da belgeli olarak göstereceğim iş deneyimlerim mevcut.
    ICT business Analyst
    Systems Analyst
    Telecommunications Network Planner
    Telecommunications Technical Officer or Technologist
    Bu alanlarda belgeli olarak çalıştığımı ispatlayabilirim.

    Bu konuda da bilgi verebilirseniz sevinirim.

    Teşekkürler,
    Saygılarımla.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. deneyimlerinizin gecerliligini onaylayacak olan kurum olan Australian Computer Society'nin websitesinden bilgi alabilirsiniz sanirim.
      www.acs.org.au

      https://more.acs.org.au/migration-skills-assessment/information-for-applicants

      Sil
  35. cem bey merhaba yazılarını okudum cok acıklayıcı olmu ben ankara da bayan kuaförüm var yılardırda bu iş yapıyorum melbourne dukkan acmak ve yerlesmek istiyorum bana yol gostere bılırmısınız bu konuda.tesekur ederim

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. bu konuda yardimci olabilecek bilgi ve tecrubem yok maalesef.

      Sil
  36. Merhaba cem bey. Yazınızı okurken sizi kiskandigimi söylemeden geçemeyeceğim. Benimde en büyük hayalimdi orada yaşamak. Eşim bilgisayar programcısı fakat kendini grafikerlik konusunda geliştirdi ve su an o alanda çalışıyor. Bende hazır giyim öğretmeninin. 30 ve 37 yasimiz. Dil konusunda da ülkemizin verdiği eğitim boyutunda diyebilirim malesef. Yani çok zor biliyorum şartlarda ama umut verici birşey duymak isterim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. siz de durumun zor oldugunu belirtmissiniz zaten. bence maceraya gerek yok sizin durumunuzda..

      Sil
  37. Cem Bey merhabalar, tesadüfen buldum bu yazınızı. Herkese özenle cevap yazmaya çalışmışsınız. Bravo:) biri 2,5 ve diğeri 7,5 yaşında iki çocuğum var. Ben 40 yaşındayım eşim 42. Ben bankacı eşim lojistikte çalışıyor. Avusturalya ya yerleşmek istiyoruz. Çocukların okulu açısından nereyi önerirsiniz? Türk okulu var mı? İş bulmadan gitmek istemiyoruz? Çünkü maddi durumumuz çok yeterli değil.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Egitim olarak Sydney ve Melbourne on plana cikar.

      Islere goz gezdirmek icin www.seek.com.au adresini kullanabilirsiniz.

      Sil
  38. İyi günler cem bey ben İstanbul'da lokanta sahibiyim ve oranın aşçısıyım ve pizza ustasıyım aynı zaman da lisans mezunuyum 31 yaşındayım eşim ile birlikte Melborn e yerleşmek istiyoruz iş olanakları nasıl acaba bu meslek gurubunda göçmen başvuruları kabul ediliyormu size kolay gelsin

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. kusura bakmayin ama bu konuda bir bilgim yok maalesef

      Sil
  39. Selamlar cem bey ben esimle 27 yasindayim evliyim herhangi bir meslegim yok sedece lise mezunuyum avustralya gelmeye karar aldim ve oturum veya vatandaslik veya calisma izni verirlermi yabanci dil biraz zayif bana nasi bu cözüm yolu önerirsiniz bu arada yazilari yazdiginiz için çok teşekkürler sizin adiniza çok sevimdim saygilar.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. kusura bakmayin biraz hayallerinizi yikici olabilir ama sizin durumunuzda skilled gocmenlik cok zor.

      Ancak yatirimci olarak vize alabilirsiniz. Onun icinde yuklu miktarda para gerekiyor.

      Sil
  40. Merhaba Cem abi. Uzun yıllardır hayalini kurduğum Avustralya hayatı için ne yapacağımı pek bilemiyordum. Uzun yıllar dediysem benim için uzun belki; henüz yaşım 18. Ama bunun avantaj olduğunu düşünüyorum. Ne kadar erken başlarsam o kadar iyi. Gelelim bana; Konya Selçuk Üniversitesinde Elektrik-Elektronik Mühendisliği öğrencisiyim. Henüz birinci sınıfım. İngilizce düzeyim şu an YDS"den aldığım 50 puan kadar. Ama hiç çalışmadan hasta bir biçimde girip erken teslim ettim. Avustralya`da yaşamak benim hayalim bunun için elimden geleni yapacağım. Herkesin olduğu gibi benimde size sorum yada sorularım olacak. Cevap alabilirsem ne ala.


    1)Üniversite eğitimimi 4 yıl içinde bitirip; bitirir bitirmez başvuru yaparsam kabul edilme şansım nedir?
    2)Birinci derece aile üyelerini götürmek işimi zorlaştırır mı?
    3)Vatandaşlık almak bir süreç mi yoksa hemen vatandaş olunabiliniyor mu?(Yani belli bir süre vize ile çalışıp sonramı vatandaşlık için başvurabiliyoruz yoksa direk olarak başvuru var mı?
    4)Orada yaşabilmek için başlangıçta ne kadar bir para lazım git gel yerleş masrafı olarak?
    5)Ailemi maddi kaynak olarak göstermem gerekiyor mu?(Sorma sebebim sağlık hizmetlerinden yararlanabilecek miyim?)


    Sorularımı cevaplarsanız çok sevinirim. Belki biraz uzun, saçma olabilir. Gençliğime verin lütfen.

    Saygılarımla....

    YanıtlaSil
  41. Merhaba Cem bey,
    İsmim halil erdal,32 yasında bir ziraat mühendisiyim.yas sebze meyve ihracat firmasında müdürüm.evli ve 2,5 yasında bir oğlum var.10-15 gün sonra Avustralya da Yas sebze meyve üretim-işleme ve ihracat yapan bir şirket ile iş görüşmem var.aynı zamanda marketleride var.arastırmalarıma göre avustralyanın enbüyük yas sebze meyve üreticisi ve tedarikçisi.dolaylı yönden bu iş teklifi geldi.ama görüşmeye hazırlıklı olmam lazım.işinde uzman yönetici sıfatında bir ziraat mühendisi nekadar aylık ücret alıyor ?ev kirası ?geçim şartları nasıldır?düşününkü Türkiyedeki aylık gelirim 7-8000 bin tl bununla şükür geçinoruz buradaki iyi yasam standartlarını orada dewam ettirebilmemiz için min.kac dolar maaş almalıyız?tarım ile baglantınız varsa çiftçilik tarım ne boyutta?hangi ürünler yetiştiriliyor?tarım üzerine yatırım yapılabılırmı?boş bir tarım arazisi kac dolar?kusurabakmayın cok soru sorduk.hakkınızı helal edin.cevabınızı işallh o gune kadar alabılırım.cunku cok onemlı verecegınız cevaplar .cok tesekurler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. tarim arazileri hakkinda bir bilgim yok maalesef.
      www.realestate.com.au uzerinden bir bakin belki oarada satilik tarim arazisi olabilir.

      Burada 3 kisilik bir ailenin gecinebilmesi ve iyi standartlarda yasayabilmesi icin aylik minimum $5,000 civari bir gelirinin olmasi lazim. bu rakamin altinda da gecinilir ama TR'deki 8000 TL maasin standardini yakalayamayabilir yasanilan sehre bagli olarak.

      Sil
  42. Merhaba Cem bey,

    Ben Eskişehir'de mühendis olarak çalışıyorum 4 yıldır. Eşimle beraber önümüzdeki 2 yıl içinde Avustralya'ya gelmeyi planlıyoruz.

    Yaşım 32 olduğu için "Mezun Mühendis" vizesiyle gelmeyi kaçırdım. "Kalifiye Göçmen" vizesiyle gelmeyi planlıyorum.

    Ancak ben bu vizeyi alabilirsem eşim de otomatik olarak çalışma iznine sahip oluyor mu?

    Çünkü tek kişinin çalışmasıyla para biriktirmek bir yana geçinmek bile zor anladığım kadarıyla.

    Elektrik Elektronik Mühendisiyim, ama SOL listesinde "electric engineer" yada "electronic engineer" meslek olarak var. Benimki nasıl olacak? Hangisine kabul görürüm?

    Ayrıca duyduğuma göre mezuniyetten sonra çalışma yıllarını hemen saymıyorlar, 10 yılsa 6 yılı öğrenme yılları olarak değerlendiriliyor!! Benim hiç şansım yok ozaman �� Bunun bir kriteri yada istisnaları var mı? biliyor musunuz?
    Yasar
    Mesleğinizde iş bulana kadar, garsonluk, temizlik gibi işlerde yapılabilir deniyor ama onlar için de online eğitimlerin olduğundan bahsediliyor. Bu eğitimlerin ücreti nekadar? İnternette bir sizeye baktığımda 1000 AUD gibi bir ücret görmüştüm. Bu tarz eğitim ücretleri böyle mi?

    Eğer öyleyse ciddi bir para gerekir!! uçak bileti 2-3 ay iş bulana kadar geçinecek para, eğitim ücretleri derken 15 bin AUD den fazla para...
    Bunları düşününce karamsarlık çöküyor, 15 bin doları 2 senede ancak biriktirebiliriz, daha vize başvurusu için 5400 dolar ve danışmanlık ücreti de var. Danışmanlık demişken 2500 - 3000 dolar arası bir ücretten bahsediliyor. Bu doğru mu? Yoksa daha düşük fiyatlar mı?
    Şimdiden çok teşekkür ederim. Biliyorum çok soru sordum ve bu uzun bir süreç, ama bir yerden başlamak lazım ��

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Siz mesleginizi degerlendirecek olan kurulusa gereken belgelerinizi ve deneyimlerinizi ilettiginizde onlar sizi tanimli olan meslek alt gruplarindan birisiyle esleyeceklerdir. Yani Elektrik muhendisi yada Elektronik muhendisi olarak onay almak cokta farketmez. sonucata buraya geldiginizde o meslegi yapmak zorunda degilsiniz.

      Danismanlik ucretleri konusunda bir bilgim yok. Danismanlik almaya cokta gerek olmadigi kanisindayim basvuru yaparken ancak illa da isterseniz Google'dan arastirma yaptiginizda danismanlarin bulabilirsiniz ve onlara sorabilirsiniz ucretlerini.

      Ayrica bahsettiginiz kurslar hakkinda da bir ucret bilgim yok maalesef kusura bakmayin.

      Sil
    2. Zaman ayırıp cevap verdiğiniz için çok teşekkürler.

      Ben "Nitelikli Göçmenlik Vizesi" alabilirsem eşim de otomatik olarak çalışma hakkına sahip olabilir mi? Bunu biliyot musunuz?

      Sil
  43. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  44. merhaba cem bey
    bütün yorumları okudum insanlari bilgilendirdiğiniz icin size ayrıca tsk ederim benimde size bir sorum olacaktı Melbourne de yasayan arkadasimin tavsiyesi uzerine vizeye basvuruda buluncam malum ülkenin durumu belli artık ılersini dusunmek hic ic acıci degil suanda da bekarim 29 yasindayim kendime ait ev 100 bin tl birikmisim var yasimda 29 ing ise orta derece suanda tekrardan kursa basladim acaba sizce vize verirler mi ve metal soktorunde calismisligim var kaynakciyim ve cnc makina opotorlugu yapıyordum is bulma ihtamalim varmi acaba ustalik ve kalfalık belgelerim var Avustralya da bu belgeler gecerlimidir.


    esenlikle saglicakla kalın her insan böyle bisey yapmaz sizi canı gönülden tebrik ederim allaha emanet. olun

    YanıtlaSil
  45. Merhaba Cem bey. Bu güzel yazınız ve ilginiz için teşekkürler. Ben 27 yaşındayım ve hemşirelik mezunuyum. A2 B1 arası ingilizcem var. Türkiye'de cerrahi hemşireliği yüksek lisansı tamamlayıp Avusturalya'ya gitmek bir hayalim var. Ancak nereye başvurabilirim, oraya geldikten sonra mı iş aramam gerekiyor bunları hiç bilmiyorum. Ve en önemlisi buradaki lisans belgem orada geçerli olacak mı yoksa mesleki yeterlilik açısından tekrar sınav gerekiyor mu? Avusturalya vatandışı olmak için şartlar neler?

    YanıtlaSil
  46. Sevgili Cem bey bizleri bilgileriniz ve deneyimleriniz ile aydınlattığınız için teşekkür ederim. Ben de makine mühendisiyim Avustralya ya gelmeyi ailecek istiyoruz ancak biz 4 kişiyiz anladığım kadarıyla geçinmek için 6000 Avustralya dolarından azı bizim geçimimizi sağlamaz iş ilanlarına baktığımda 70000 ila 150000 dolar arası ilanlar var tabi %40 çalışma vergisi verdiğiniz zaman aylık kazancınız çok düşecek ayrıca sağlık sigortası, ev kirası derken gözüm korktu valla. Sizden ricam burada birkaç uluslar arası belge için kursa gitmeye karar verdim uluslar arası kaynak mühendisliği ve nebosh genel iş sağlığı ve güvenliği gibi belgeler almaya karar verdim tabi mühendislik denkliğini de gelmeden almam iyi olacak gibi. Bu koşullar altında sizin öneriniz nedir. Yani çok istiyordum gelmeyi özelliklede türkiyedeki mevcut durumu düşünürseniz mutsuz insanlarla sürekli karşılaşmak beni yordu için ama sizin yazınız kafamı biraz karıştırdı benim sizden sormak istediğim biraz daha lafı dolandırmadan tabi yazdığım şartlar altında orada yaşayabilir miyiz ve insanlar cana yakınmıdır. Tabi bonus olarak vatandaş olduktan sonrası için hayat standartlarınız da belirli değişiklikler oldumu. Şimdiden teşekkür ederim ve ayrıca herkes adına bizleri bilgilendiriyor olmanızı takdir ediyorum. Kendinize iyi bakın.

    YanıtlaSil
  47. Cem bey merabalar. Bizde eşimle melbourne ye gelme kararı aldık. 2 yaşinda minik bir kizimiz var onun gelecegi için. Eşim erkek kuaförü bütün üstelik ve eğitim belgeleri mevcut. Dil egitimi programıyla ve arkasından kendi mesleği kuaförluk üzerine sertifika programıyla devam edicek. Bu süreçte çalışabilecek. Ve 2 yıl orda kalacagimiz için hem deneyim hem dil sahibi olduktan sonra gocmenlige başvurmayı düşünüyoruz. Ve insllah orda bu kuafor berber salonu acmak istiyoruz. Sizce bul yol üzerinden ilerlememiz nasıl olur? Ve sizle nasıl irtibata geçebiliriz? Duygu serçe

    YanıtlaSil
  48. cem bey merhaba adım beşir 32 yaşında sağlık memuruyum ve a2 seviye ingizce var.dil kursuna yazılıp öğrenci olarak avusturalyaya gelmeyi düşünüyorum. aynı zamanda çalışmayı, çünkü evliyim ve2 çocuğum var.
    ne kadar zaman çalışırsam oturum alabilirim.öğrenci kayıtları ve vize için nereye başvurmalıyım.

    YanıtlaSil
  49. Merhaba Cem Bey,
    Paylaşımlarınız oldukça aydınlatıcı. 4 yıllığına Avustralya da yaşayabileceğimiz vizemiz çıktı bu hafta itibari ile. Eşim bilgisayar Mühendisi part time çalışma hakkına sahip master programı süresince ben de mimarım benim de eş durumundan tam zamanlı çalışma hakkım var. İngilizcem çok akıcı değil henüz kendimi orada geliştireceğim, şimdi de olabildiğince geliştirmeye çalışıyorum.İlk etapta hizmet sektöründe ne iş olursa çalışacağım. Mesleki deneyimimi de kullanabileceğim işler olabilir mi diye 1,5 ay olmasına rağmen gidişimize şimdiden araştırıyorum. Öneri ve yönlendirmelerinize açığım.
    Şimdiden teşekkür ederim.

    YanıtlaSil
  50. Merhaba Cem Bey,
    Ben Miraç Yaşım 26 ve yazılım mühendisiyim öncelikle Türkiyedeki mühendislere verilen değeri az çok tahmin ediyorsunuzdur ve bende bu yıl kararı ile avusturalyaya yazılım sektöründe araştırmalar yaparak yerleşmeyi düşünüyorum IT sektöründe geçen seneki yazınızda sidney ve Melbourne’de yoğun olduğunu söylediniz ve bende IOS developer olarak çalışmaktayım şuanda avusturalda bir tanıdığım olması vasıtasıyla avusturalyaya yerleşmeyi düşünüyorum dil konusunda bir porblemim yok zatyen mezun olduğum üniversite ingiizce bölümdü ve şnuda açıkcası merak ediyorum okul tarafından bana 2 diploma verildi Avrupa birliğinde mühendislik olarak çalışabileceğime dair ve avusturalyada geçerliğinin olup olmadığının hakkında bir bilginiz varmıdır ve birde firmaların developer alma oranları ve maaşları hakkında bilginiz varmıdır ? ilginiz için şimdidien teşekkür ederim

    YanıtlaSil
  51. Merhaba. Ben de Avustralya'ya gitmek istiyorum. Amacım orada yüksek lisans yapmak ama ingilizce konusunda yetersizim. Gerçi öncelikle ingilizce öğrenebilmem için kurs vereceklermiş bana, sonrasında da yaptıkları sınavı geçersem yüksek lisans eğitimine başlatacaklarmış beni. Ales sınavı gerekmiyormuş. Yalnızca belli bir maddi birikimimin olması gerekiyormuş. O miktar ne kadar olur onu da bilmiyorum tabii. Bankada 100 bin falan olsa mesela nasıl olur, geçinebilir miyiz? Bir de size şunu soracaktım; ingilizce öğrenmek zor mu ve orada apartman daireleri ne kadar acaba, ben internetten baktım, 2 yatak odalı falan diye yazmışlar. 3+1 daire düşünürüm satın almak için. Tabii öncelikle oranın vatandaşı olabilmem için orada belli bir sene kalmam gerekir sanırım. Bir öğrenci için kiralar ne kadardır acaba? Bir de ben oraya annemle gitmek istiyorum, annemi de kabul ederler mi? Ben 26 annem ise 56 yaşında. Vatandaşlık için yaş sınırı var diye duydum da o yüzden yaşımızı yazdım. Cevap için şimdiden teşekkür ederim.

    YanıtlaSil
  52. mrb degerlı bilgilerınız için çok tşk ederim ben sağlık meslek lısesi mezunuyum bildiğim kadarıyla orada hemşirelik aranan meslekler arasında ingilizcem zayıf orda iş bulabılırmıyım tsk ederım lgınize

    YanıtlaSil
  53. Merhaba cem bey,
    Ben(25) ve erkek arkadasim (27) avustralyaya dil okulu + sertifika ile gidip sonrasinda kalmak istiyoruz. Ben bilisayar muh. Ve 2 yillik tecrubeliyim (.net) o yeni mezun biyomedikal muhendisi. Sehir konusunu araştırıyoruz, sizin melbourne tercih etme sebebiniz IT alaninda daha kolay is bulunabilmesi mi, sydneye gore daha ucuz bir sehir olmasi? Is olanaklari iki sehir icin nasil ?
    Tesekkurler

    YanıtlaSil
  54. Selam ben de sydney de yaşıyorum. 2013 2014 yıllarında daire kiraları ne kadardı soruma yanır ararken yazınızı gördüm. Bir fikriniz varmı o tarihler de daire kiraları ne kadardı
    Teşekkür ederim

    YanıtlaSil
  55. Merhabalar, bu sene Avusturya’ya gelişimin 7. Senesi. 6 ay önce Melbourne den Gold Coast a taşındım. Yazdıklarınızı çok samimi ve kendimden birşeyler buldum. Umarım yazılarınızın devamı birgün gelir.
    Sağlıcakla kalın
    Ömer

    YanıtlaSil