Melbourne'de Hava

18 Şubat 2014 Salı

Yazı 3 - Avustralya'ya Geliş Hikayemiz

Ben kucuklugumde ansiklopedi ve cografya atlasi karistirmaya cok merakli bir cocuktum. Tabii bahsettigim yillarda interneti birakalim daha kisisel bilgisayarlarin evlere girmesi bile mumkun degildi. Evimizde mevcut olanlar yetmedigi gibi gittigimiz misafirliklerde genellikle salondaki vitrin ya da unite tabir edilen mobilyalarda dizili bir sekilde sus olarak duran ansiklopediler ilgi alanimi cekerdi. Ozellikle dogadaki vahsi hayvanlar ve yabanci ulkeler ile ilgili olarak resimlere bakardim ve okumayi ogrendikten sonraki donemde de okurdum.

Cografyaya ilgim her daim mevcut oldu. Son zamanlarda yeni tureyen ulkelerin bazilarini bilemesemde, 5-6-7 yaslarimda elimdeki cografya atlasindan butun ulkelerin bayraklarini, baskentlerini ve para birimlerini ezberlemis ve ulke ve baskentlerini dunya haritasindaki yerlerini gosterebilir durumdaydim.

Haritaya, yabanci ulkelere olan bu alakam ilerleyen yillarda seyahat etme hayallerine donusmustu. Tabii ki icinde bulundugumuz sartlar vs. cokta yurt disi seyahate elverecek cinsten degillerdi. Ulkemizdeki universite okumak isteyen her cocuk gibi onumde universite sinavi vardi ve gezmeye, dolasmaya, macera yasamaya vakit filan yoktu. Yaris ati duzeninde yetistirildigimizden ve gelecek kaygisindan oturu tek gayemiz universite sinavinda basari saglayip guzel bir bolume yerlesmekti. Neyseki bu konusa basarili oldum.

Ilk yurt disi seyahatimi, eger yurt disi olarak kabul edilebilirse, 1994 senesinde Kibris’a yaptim. Sonra 1997 yilinda Ispanya’nin Mallorca adasi bunu takip etti. Bu seyahat benim yurt disina karsi olan ilgimi daha da arttirdi.
Universiteden mezun oldugum zaman bir sekilde yurt disina gidip yerlesme olmasada en azindan birkac seneligine de olsa gidip calismak fikri artik kesinlesmis gibiydi kafamda. Ama hangi ulkeye?

Bu asamada birkac yurt disi is imkanina basvurdum. Birkac telefon gorusmesi yaptim ancak olumlu sonuclanan olmadi. Bu asamada su andaki esimle olan nisanlilik donemimizde yurt disina gocmen olarak gidip yerlesme fikride kafam(iz)daki yerini iyice almisti.

Bunun ustune 2003 yilinda yaptigimiz bir Paris geziside tuzu biberi oldu ve artik yelkenlerimizi acmis ve yurt disina (ama nereye!) dogru yonelmistik hayallerimizde…

Gocmen olarak gidilebilecek ulkeler arasinda ilk denedigim Amerika oldu. O zamanlarda tam Turkiye 2000-2001 ekonomik krizlerinin ertesindeydik ve benim gibi bir cok kisi yurt disinda is imkani veya yasama imkani pesindeydi. Amerika’nin yaptigi GreenCard cekilislerine 2-3 sene basvurdum ama kuradan herhangi bir sey cikmadi. Iyi ki de cikmamis diyorum simdi. Aslina bakilirsa benim yurt disinda yasama istegim ekonomik krizden tamamen bagimsizdi. Tamamen gecmisten gelen hayallere dayali birsey idi.

Amerika disinda Kanada ilk tercihim gibiydi. Askerligimi yaparken tanistigim bir yedek subay arkadasim askerden once ailecek Kanada’ya gocmenlik basvurusu yapmislar ve surekli oturum vizelerini almislardi. Ne zaman gideceklerini dusunuyorlardi. Bu vesile ile Kanada ile ilgili arastirmalara hiz vermistim bende. Kanada kukumetinin resmi gocmenlik islerinin sitesinden ( http://www.cic.gc.ca ) yaptigim arastirmalara gore gocmenlik icin uyguladiklari puanlama sisteminde yeterli puani tutturuyordum ancak Turkiye’den o ara asiri basvuru oldugu icin basvurularin sonuclanmasinin 4 yila kadar uzadigi bilgisini edindigimizde bizim icin Kanada secenegide kapanmisti.

Sonraki aklima gelen ilk tercihim Yeni Zellanda idi. Bu ulkenin resmi gocmenlik sitesinden ( http://www.immigration.govt.nz ) yaptigim arastirmalara gore ilginc bir sekilde puanlama sisteminde yeterli puani alamiyordum yeterli miktarda is tecrubem olmamasi sebebiyle. Dolayisla bizim icin bu secenekte kapanmis oldu.

Bu sekilde legal yollardan puanlama sistemi ile gocmen alan ulkelerden bir digeri olan Avustralya vardi sirada. Nedense Avustralya bir sekilde sona kalmisti siralamamda. Avustralya Gocmen Isleri Bakanliginin resmi sitesinde ( http://www.immi.gov.au ) yaptigim arastirmalar ve puanlama sistemi hesaplamalarina gore yeterli puani alabiliyordum. O siralar Avustralya’ya da cok asiri bir gocmenlik basvuru durumu yoktu ve basvurular maksimimum bir yil icerisinde sonuclaniyordu. Tam o siralarda esimle evlendik. 2003 yilinda bilgisayar muhendisi olmam sebebiyle o zamanki gocmenlik basvuru sistemine gore once Avustralya Bilgisayar Topluluguna (Australian Computer Society - ACS - http://www.acs.org.au) basvurarak Turkiye’den olan diplomami, mesleki tecrubelerimi kabul edilmesini saglayarak meslek onayi aldim. Bu onay yaklasik 5-6 hafta icinde gelmisti ve artik resmi gocmenlik basvurusu yapmaya hazirdik esimle birlikte.

2003 senesi bitmeden yaptigimiz resmi gocmenlik basvurumuz sonucunda hatirladigim kadariyla 2004 Mayis ayi gibi o zamanlar uygulandigi sekliyle basvurumuzun onaylanma asamasinda oldugunu gosterir bir sekilde Istanbul Amerikan Hastanesinde saglik kontrolune cagrilmistik. Bu control asamasinida basariyla gectikten sonra Haziran 2004’de surekli oturum vizemizin on onayi elimize ulasti ve son bir kez daha bizden sabika kayitlarimizi istediler ve onlari da gonderdik Avustralya’ya. Ve bu surecin sonucunda Avustralya’da hayatimiz boyunca yasayabilmemizi saglayacak olan surekli oturum vizemizi bir diger deyisle kalifiye gocmen vizemizi (skilled migration visa) almis olduk. Vizemizin gecerlilik suresi 5 yildi. Ve Aralik 2004’e kadar Avustralya’ya giris yapmamiz gerekiyordu.

Vizeleri verdiklerinde bu sekilde bir takim kurallar ekleyebiliyorlar. Mesela xyz tarihine kadar giris yapilmalidir. Birincil basvuru sahibi (Primary Applicant) yaninda vize alan diger aile fertleri, birincil basvuruyu yapan kisiden once ulkeye ilk girislerini yapamazlar gibi. Vizenizi aktive edebilmek icin bu kurallara uymaniz gerekiyor.

Gocmenlik basvurusu surecinde yararlandigim ve yararlanabilecek en dogru ve kesin bilgi kaynagi Avustralya Gocmenlik Isleri Bakanliginin web sitesidir. Linki: http://www.immi.gov.au

Bu siteden haric olarak bizim basvuru yaptigimiz zamanlarda aktif olarak calisan ve aktif olarak bilgi ve deneyim paylasimi yapilan bir yahoogroup vardi. avustralyayagidiyorum@yahoogroups.com isimli bu mail grubunda gercektende guzel paylasimlar ve tecrube aktarimlari yapiliyordu ve yararli oldu cok.
Simdilerde sosyal medyanin (Facebook ve Google+ gibi) iyice populer olmasi bu sekildeki mail gruplarina ragbetin azalmasi sebebi ile sanirim artik eskisi gibi kullanilmiyor bu mail grubu.

Biz 2004 yilinda vizemizi aldigimizdan bu yana Avustralya hukumeti gocmenlik sartlarinda ve uygulamalarinda bir takim degisikliklere gitti. Bu konuda bilgi edinmek isteyenler icin en gunce, en dogru kaynak http://www.immi.gov.au web sitesidir. Bu sebeple gocmenlik ile ilgili sartlara, puanlama sistemine vs. burada yer vermiyorum.

Su anda piyasada gocmenlik danismanligi yapan sirket yada kuruluslarda mevcut. Ingilizce bakimindan bir sikintisi olmayan, sartlari, uygulamalari arastiracak kadar zamani olanlar icin bence gerekli bir durum degil bu tip yardimlari kullanmak ama tabii ki herkesin kisisel durumu farkli oldugundan dolayi bu sekilde yardim almak ve gocmenlik basvurusu surecini danisman avukat vs. kisiler araciligi ile yurutmekte pek tabii ki mumkundur.

2004’te vizemizi aldiktan sonra Avustralya’ya ilk girisimizi yapmak uzere 10 Ekim 2004’te Istanbul’dan Melbourne’e dogru Malezya Havayollari (Malaysia Airlines – http://www.malaysiaairlines.com ) ile yola ciktik ve 12 Ekim 2004’te ilk girisimizi gerceklestirdik.

Bu Avustralya’ya ilk yolculugumuzdan detaylar ve sonrasindaki gelismelerden bir sonraki yazimda bahsediyor olacagim.


Saglicakla kalin.

4 yorum:

  1. Eline sağlık...

    YanıtlaSil
  2. Tesekkur ederim. Zaman buldukca yeni yazilar ekleyecegim.

    YanıtlaSil
  3. Cem bey merhaba
    Bir kaç konuda yardım alma şansım var mı sizden? Özel mailinizi iletme şansınız varsa çok sevinirim. Ya da siz ulaşırsanız sevinirim (volkan.kaban at gmail . com

    YanıtlaSil
  4. Cem bey size bir kaç sorularım olucakta size ulaşabilceğim mail adresi verebilirmisiniz veya gaffaruur@gmail.com buraya mail atabilirmisiniz

    YanıtlaSil